Kisemlősök

Megfázhatott hörcsögünk? Hogyan kezeljük?

kategória Kisemlősök
Kérdező Prucsok17

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Van egy hörcsögöm kb fél éves lehet. Elég hűvös házban éltünk ( tégla ház földszint) eddig vele a párommal és észrevettük hogy elkezdett tüsszögni. Szerencsére most költöztünk itt már jó meleg van néha még túlságosan is. Meleg helyre raktuk a házban a terráriumát, kapott szokás szerint sok zöldséget gyümölcsöt jobban lett. 1 napra a tüsszögés abba marad de aztán bánatunkra előjött. Almot váltottunk most illatos van neki de ez sem segített. Nagyon eleven, sokan mozog a kerékben, jó étvágyú nem fogyott, szép csillogó a tekintete és nagyon bújós. Mi lehet vele még is? Allergiás vagy megfázott? Ja és egy nagyon fontos dolog.Napközben nem tüsszög de este többször jön rá és akkor 1 percig folyamatosan tüsszög. Mit csináljunk vele? Nagyon szeretjük és bármit megteszünk hogy jól legyen. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Tóth Evelin

Válasz

Kedves Evelin!

A leírása alapján én továbbra is allergiára gyanakodnék. Nem nagyon szoktuk javasolni az illatosított almot, gyakran vált ki allergiát, de előfordulhat, hogy nem ez az oka. Mégis azt javasolnám, hogy egy hétig az almot cseréljék illat és festék mentes konyhai papírtörlőre, vagy papír-zsebkendőre. Ha enyhülnek, vagy múlnak a tünetek az alom volt a ludas, ha továbbra is fent maradnak előfordulhat, hogy más irritálja a nyálkahártyáját, akár pollen is lehet, amit ilyen apró állatnál elég nehéz kiszűrni. Esténként azért tüsszög többet, mert aktívabb, ebben a periódusban több ingert fog fel a szervezet és több választ is ad, mint "alvó állapotban". Az is előfordulhat, hogy számára poros a forgács, lehet, hogy elegendő egy egyszerű átszitálás is. Ha esetleg klímát használnak érzékeny lehet rá, vagy ha egyéb okból fázott volna meg, akkor az alábbi receptet szoktuk alkalmazni.

1 teáskanál oregánó és 1 filter kamilla tea (kb. 1 teáskanálnyi) 1 deci felforralt vízbe tesszük, majd 10 perc ázás után leszűrjük. Az ázalék is odaadható, bár ezt nem minden höri eszi meg. Ízesítés nélkül éjszakára adják neki, nappal viszont vizet kapjon. Néhány nap alatt javulásnak kell beállnia, ha mégsem akkor mégis csak allergia lesz a dologban. A kúra idejére ne adjanak éjszakára zöldséget-gyümölcsöt, csak a teát fogyassza, mert ha van választási lehetősége, nem a teát fogja. :) A kúrát 3-4 nap után hagyják abba, valamint csak 12 óráig őrzi meg az erejét, így minden este újat szükségeltetik készíteni. Ha továbbra is fennáll a tüsszögés, feltehetően pollen, vagy egyéb mikro szennyeződés okozza a problémát. Ha nagyon aggódnak, vigyék el állatorvos, de nem nagyon tartom valószínűnek, hogy más előfordulhat, de itt látatlanban csak támpontokat tudunk adni. Bízom benne, hogy a fent felsoroltak között ott lesz a gyógyír is a problémára, és mihamarabb meggyógyul a kis jószág!

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »