Kisemlősök

Hörcsög szája bedagadt, szeme kigülledt

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező kriszti992

Kérdés

Üdvözlöm!

Van egy 1 éves arany hörcsögöm eddig semmi baja nem volt egyik napról a másikra lett beteg fel dagadt a szája alatt egy rész és a szeme is kiszáradt kigülledt, hiába hívtam az orvost nem vette fel fel is mentünk hozzá 3x természetesen mindig akkor ment el... kamilláztuk is a szemét hátha segít valamit..

érem segítsen!! csatolok képet is.

Válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Elöljáróban el kell mondanom, hogy így - interneten keresztül - csak feltételezhetünk dolgokat, biztos eredményt csak egy vizsgálat adhat! Nagyon jól tették, hogy állatorvost kerestek, viszont a képek alapján azt kell mondanom, hogy mindenképpen próbálják őt elérni! Mint írtam, interneten keresztül csak feltételezhetünk dolgokat. A szeme esetében két lehetőség van.

A jobbik - ebben az esetben - a zöldhályog, ami a szeműr csarnokvizének megnövekedett mennyiségét takarja, jobbára fájdalommentes betegség. Ugyan vakságot okoz, de a rágcsálók látása nem túl jó, ez a mindennapokban nem fogja zavarni kedvencüket. A másik - rosszabbik eshetőség a daganat. Sajnos ezt kép alapján nem lehet eldönteni, mindenképpen kivizsgálás szükséges. Az előbbi betegség jól kezelhető, az állat megszokott életvitele fenntartható. Az áll jobb oldalán lévő duzzanatnál három dolog képzelhető el. A legkevésbé valószínű, hogy leesett, vagy ráesett valamire, aminek az éle pont a csontot találta el. Ebben az esetben vérömleny is lenne, ami a képen nem látható, tehát törés nem valószínű. Az esélyesebb, hogy valamilyen hegyes tárgy, vagy étel (pl. hántolatlan zab), megszúrta, felsértette a pofazacskó belső hártyáját. Ilyenkor rendszerint tályog alakul ki. Ezt a tályogot orvosnak fel kell nyitnia is ki kell takarítani - az eljárás megtanulható, így a későbbiekben otthon is elvégezhető a tisztító folyamat.

Ebben az esetben, ha nem kerül orvoshoz az állat idővel a tályog magától is felnyílik, de ilyenkor fennáll a fertőzés veszélye, ami akár életet is követelhet, de ez a legritkább esetben fordul elő, azonban érdemes odafigyelni rá! A harmadik eset pedig szintén a daganat. Leírás és képek alapján nem szívesen bocsátkozom találgatásokba, hogy melyik is a helytálló, mindenképpen próbálják elérni kisállatorvosukat, mert bármi is a tüneteket kiváltó ok, kezelésre lehet szükség.

Kívánom, hogy mielőbb felgyógyuljon a kis jószáguk és még sokáig lelhessék örömüket egymásban!

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »