Kisemlősök

Az egyik campbell, hibrid törpehörcsögöm terhes, és már nagyon nagy a hasa...

kategória Kisemlősök
Jelleg Szaporodás
Kérdező Kusid

Kérdés

Tisztelt Dr.!

Az egyik campbell, hibrid törpehörcsögöm terhes, és már nagyon nagy a hasa, a párjának az előző párja belehalt a szülésbe mert csak vérzett de nem tudott egyet sem megszülni. Félek hogy ez a nőstény is úgy fog járni, vagy nem a hím "hibája" volt? Valahogy tudok neki segíteni esetleg megindítani, lebonyolítani a szülést, valami gyógyszerrel, vagy nem tudom?

Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Elképzelhető, hogy a hím "hibája", ám ez nem tudható biztosan, a vérzés utalhat a nőstény "hibájára" is, sajnos ez bizonytalan. Az ellésnél három dologgal lehet segíteni, az első a nyugalom - a hímtől külön, árnyékos, búvóhelyes lakó-alkalmatossággal; a második (már komolyabb) a kalcium injekció, de ezt ki kell számolni súlyra pontosan; a harmadik az Oxitocin nevű gyógyszer, de ezt csak állatorvos írhatja fel, és (úgy tudom) csak bejegyzett tenyésztőknek adják ki hivatalosan(!). A kalcium -bár nem olyan hatékony, mint az oxitocin- az esetek túlnyomó többségében megoldja a problémát, segít ellazítani az izomzatot.

Adható oldatlan pezsgőtablettaként, vagy -emberi gyógyszertárban kapható- fiolából inzulinos tűvel bőr alá. Ugyan így adandó be az oxitocin is, de érdemes megkérni egy állatorvost, hogy mutassa meg pontosan hogyan kell. Bízom benne, hogy nem lesz szükség ilyesféle kezelésekre, és épségben világra jöhetnek az apróságok.

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta (Nitta)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »