Kisemlősök

Honnan tudhatom, ha vemhes törpehörcsögöm?

kategória Kisemlősök
Jelleg Szaporodás
Kérdező Peticke

Kérdés

Lány dzsungi törpehörim valószínűleg vemhes....,de ebben nem vagyok biztos :( a hasa kicsit gömbölyűbb, ha óvatosan megtapogatom érzehetően puha, a viselkedése kissé ellenszenvesebb, ön szerint vemhes? köszönöm a segítséget

Válasz

Kedves érdeklődő!

Látatlanaban biztosan nem fogjuk tudni megmondani, hogy vemhes vagy nem vemhes a hörcsög... Így csak leírjuk, hogy milyen a hörcsög vemhessége, ebből talán sikerül megállapítania.


Vemhesség

Törpehörcsögöknél a vemhességi idő 19-22 napig tart. A vemhes nőstényen a terhesség jelei csak az ellés előtti utolsó 6-7 napban szembetűnőek. Elkezdenek kicsit gömbölyűbbek lenni, és a mellbimbóik is kissé megduzzadnak.
Csak abban az esetben hagyhatjuk együtt a törpehörcsög párt a vemhesség és ellés stb. ideje alatt, ha valóban nagyon jól kijönnek egymással. Általában a nőstény a szeszélyesebb természetű, és megtermékenyülést követően agresszívvá válhat, aminek általában a hím látja kárát. Ha a nőstény nem tűri meg maga mellett a hímet, akkor gyakori csipogó hang kíséretében történő perpatvar szem- és fültanúi lehetünk. Ilyenkor mint egy szőrlabda összegömbölyödve esnek egymásnak az állatok. Legtöbb esetben a nőstény indítja a verekedést. Ha valami nem stimmel, azt már a hím viselkedéséből is láthatjuk. Kerüli a nőstényt, és ha mégis szembe találkozik vele, hosszan egymás felé tartják fejüket, mint két kobra. A hím elkerülendő a verekedést általában meglapul vagy hanyatt vágja magát. Ez a taktika egy darabig működik csak, amint a nőstény a vemhességi időszak körülbelül felét eléri, még agresszívabbá válhat a hímmel szemben, és a következő ilyen alkalommal, amikor a hím hanyatt vágja magát, már a heréket fogja támadni. Megfigyelhető az is hogy ilyen esetben újra és újra odadörgölik illat mirigyeiket a ketrec berendezési tárgyaihoz ezzel kijelölve területeiket.
Ha verekedéseket tapasztalunk, főleg ha azok sebesüléssel járnak, vagy akár csak észrevehető depresszív illetve agresszív viselkedést mutat valamelyik állat, úgy feltétlenül vegyük ki a nőstényt a hím territóriumából, és helyezzük át egy külön ketrecbe, terráriumba.

A vemhes nőstény ellátására különös gondot kell fordítanunk. Biztosítsunk számára bőséges mennyiségű fészekanyagot. (széna, illetve festetlen, illatmentes konyhai törlőkendő vagy szalvéta is megfelelő, csak úgy mint natúr toalett papír darabkák. Vásárolhatunk a díszmadarak részére kapható természetes anyagokból is (sisal-, gyapot-, kókuszrost szálak). A "hörcsögvatta" nem igazán alkalmas alomanyagként, mert a kölykök beleakadhatnak, a túl finom szálak lábukra tekeredhetnek és akár végtagjukat is veszthetik miatta. A terráriumon belül több búvóhely kialakítása célszerű, hogy a nőstény számára legmegfelelőbbet választhassa ki az ellésre. Ha lehetőséget biztosítunk a szoptatás ideje alatt is legalább egyszer átköltözteti az almot. Ha az anyaállatot ketrecben tartjuk, a rácsokat kellő magasságig szükség szerint borítsuk be. (pl. plexivel), nehogy a picik beszoruljanak, vagy kiessenek. A vemhes és szoptató nőstények a szokásosnál kicsit több állati fehérjeforrást igényelnek (lisztkukac, macskaeledel vagy kutyatáp darabkák, kevés tejföl stb.) de a friss zöldtakarmány és magkeverék adagjuk is majdnem a duplájára emelkedik. Fontos hogy a száraztápból többet adjunk, mint amennyi szükséges, mivel a várandós hörcsögmama általában egy második éléskamrát is berendez az érkező picik számára. (Ha nem tud elég élelmet raktározni, illetve kevésnek ítéli meg a mennyiséget az alomhoz képest, előfordulhat egy-egy újszülöttet "eltávolít" a kicsik közül. Az ellés közeledtével a lehető legkevesebbet zavarjuk a nőstényt. Csak akkor vegyük kézbe, ha feltétlen muszáj.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »