Kisemlősök

Ivarérettség után veszélyes-e a vadászgörény ivartalanítása?

kategória Kisemlősök
Jelleg Szaporodás
Kérdező Zafira333
Szakember Jerzsa Brigitta

Kérdés

Jó napot!

Az érdekelne, hogy vadászgörény hímeknél az ivartalanításnak van e kockázata ivarérettség után, mert azt hallottam egy vadászgörény tenyésztőtől, hogy halálos beteg lehet, ha ivartalanítjuk, és csak az implantátumot javasolta, de azt 1,2 évente cserélni kell, és elég drága?!Nem szeretném tenyészteni! Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Óváriné

Válasz

Kedves Óváriné!

Vadászgörényt társállatként tartva, javasolt az ivarosság megszüntetése. Az ivaros nőstények túltüzelhetnek a hímek pedig kellemetlen szagúak és agresszívebbek lehetnek. Ivartalanítás vagy hormonimplantátum beültetése? Megoszlik a vélemény a gazdik és a tenyésztők között. Ivartalanítás után előfordulhat, mellékvese megnagyobbodás, vagy daganata. Előjele lehet a mellékvese kórós elváltozásának a szőrhullás, kopaszodás, újra aktív ivarosság pl. az ivartalan nőstény újra tüzel, a hím párosodni akar. Mellékvese megnagyobbodás esetén hormonimplantátum beültetése javasolt, melynek hatása 2-3 év, majd cserélni kell. Néhány éve ivaros állatok ivarzását is hormonimplantátum beültetéssel korlátozzuk. Még nincsenek adatok arról, hogy hosszútávon milyen hatásai lehetnek.

Ivaros állatban is képes 2-3 évig kifejteni a hatását, de találkoztunk már ellenpéldával is, amikor 1 év múlva újra ivarzani kezdett a vadászgörény. Én úgy gondolom érdemes 3 évente felülvizsgálni a döntésünket és kivizsgáltatni az állatunkat. A legtöbb esetben az ivartalanítás, ill. a hormonimplantátum beültetés nem végleges megoldás. A hormonimplantátum ára megközelíti az ivartalanítás árát.

Üdvözlettel! Jerzsa Brigitta

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »