Kisemlősök

Kopaszt tengerimalacunk lebetegszik

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező pruzsifarkas

Kérdés

Fél éve tartunk kopasz tengerimalacot. A kislány a szülés után 1 héttel elpusztult. Teljesen legyengült, annak ellenére, hogy probiotikumot, antibiotikumot is kapott. A fiú most már másodszor beteg. A tartási helyén, táplálkozásán nem változtattunk. Bőre kiszárad, pörkös lesz, étvágya, szomja csökken, talpai gyulladtak, feldagadtak. Milyen immunerősítőt, vitamint adjunk neki? Milyen antibiotikum javasolt per os, vagy inj. formában? Mi okozhatja az állandó környezet ellenére a visszatérő immunrendszeri legyengülést? Köszönettel várom válaszát.

Válasz

Kedves Gazdi!

Sajnos a tünetek többféle ok miatt is kialakulhattak, ezért javasolt lenne a malac súlyát naponta lemérni. Ha naponta 20 grammot fogy vagy 1 hét alatt 50-80 grammot lead, keressen fel tengerimalachoz értő egzotikus állatorvost! A fiú malacnál ezekkel a tünetekkel először is vitaminhiányra gondolnék. Nem tudom, milyen táppal etetik a malacot? Versele laga tápokból a Cavia complete vagy Cavia nature-t ajánlanám, vagy kicsit drága Trovet tengerimalacoknak való gyógytápot. Ha más tápot evett eddig, akkor fele-fele arányban keverném, és ha megeszi az újat, az jó jel. Sajnos a bolti tápok hosszú ideig vannak a polcokon, ezért nem biztos, hogy elég C-vitamin van bennük, ezért C-vitamincseppet naponta adnék, bármilyen csepp jó, emberi is.

A cseppet gyógyszertárban kapható szemcseppentővel vagy fecskendővel közvetlen a szájába be lehet nyomni naponta egyszer, olyan 0,2 ml-t, én legalább 4-6 hétig adnám, a hazai zöldségidényig. Illetve jó vitaminforrás a petrezselyem, naponta kaphatna 3-4 szálat 2-4 hétig. (Uborkát nem adnék, érzékennyé teszi a beleket, ha kapott eddig, abbahagynám.) Cékla szintén jó vitaminforrás, kevés alma és kevés paprika, más nem. Ha a malac nem fogy, anitbiotikumot nem javasolnék, illetve antibiotikumot állatorvos javasoljon, úgy, hogy látta a malacot.

Kifejezetten immunerősítő az Immunovetpor, tasakban lehet kapni, a tasak 1/5-ét 1,5 ml vízben feloldani, és 4-5 nyomásra a malac szájába adni naponta egyszer. Ebben van E-vitamin és bevált immunerősítő malacoknál. Legalább 2 hétig naponta. Az érzékeny talppárnás és bőr külső hatás miatt is lehet. Ugye a malac alatt nem illatosított forgács van, és a forgács alatt nincs macskaalom?

A talppárnákat és a pörkös részt Gentamicin kenőccsel lehet kenni, naponta egyszer, úgy, hogy 15-20 percig tartsuk a malackát, hogy a talpán beszívódjon a krém, és ne tudja megenni. A kenegetés, ha használ 4-5 nap múlva javulni kezd, és 14 napnál tovább nem kenném, ez elég erős szer. A bőrszárazság atka miatt is lehet, ezért atka ellen érdemes lekezelni, ha nem volt kezelve az elmúlt 1 hónapban. Van búvóhelye, tiszta? Zajok nem idegesítik? Huzat nem éri? Eleget szénázik? Ha valóban vitaminhiány az ok, kb 2 hét alatt javulni kezd, ha javul, a kúrát legalább 4-5 hétig fenntartani, és figyelni az etetésére később is.

Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »