Kisemlősök

Lány nyulam mellé milyen neműt hozzak társnak, hogy ne unatkozzon?

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező Márk_67902

Kérdés

Van egy kicsit több mint fél éves lány házinyuszim, akivel mostanában nincs sok időm törődni és szeretnék mellé egy másikat, de lányt nem hozhatok mert összeverekszenek. Fiut sem, mert szaporodának és ezért nem engedik.  Arra gondoltam, hogy megtartom egy lányát mert azt olvastam hogy azt megtűri de olyat is hogy nem és nem tudom most mi legyen.

Válasz

Szia! A nyusziknál és az állatok többségénél nincs meg a családi viszony. Egy idő után elzavarják az utódokat.:( A természetben a nyuszik családokban élnek, ahol egy anya a főnök. :-) Ez a családfő. Ő lakik a legjobb és legbiztonságosabb helyen az üregben stb. A bakok is a családhoz tartoznak, de ők a territórium perifériáján. Védik a családot, és csak a párzáskor mennek az anyák közelébe. Az anyák verekszenek a természetben a rangsor miatt. Persze a bakok is az anyák miatt. A fiú tényleg nem szerencsés, mert bár külön ketrecben lenne, azért az ivarérés után előfordulhat, hogy fröcskölne és az nagyon kellemetlen.

A lakásban tartott nyuszik a háziasítás folytán már nagyon sokat változtak. Ha sokat foglalkozunk magányos nyuszinkkal, tényleg jól elvan egyedül is. Ha azonban sokat van a nyuszi a lakásban egyedül, vagy csak esténként kényeztetik, szeretgetik, én akkor ajánlanám mellé a társat. Ha napközben külön ketrecben is tartózkodnak, akkor is kialakul köztük a kommunikáció. :-)

Ha lányt veszel, akkor is kell neki külön ketrec mindenképpen, kell a magán szféra. A két ketrecet teheted egymás mellé, mert ők így is tudnak kommunikálni. Azért arra próbálj időt szakítani, hogy naponta azért tudjanak szaladgálni egyet. Anyákat nagyon könnyű együtt tartani. A fontos az odafigyelés, főleg az elején, mikor megjön az új jövevény. Hallgatólagosan, és minden verekedés ellenére, a régi, amelyik nyuszi már nálunk van, ő lesz a "családfő". Tehát ő az alfa nőstény, mondhatjuk így is. Ha bekerül az új nyuszi, erre nekünk is ügyelnünk kell, vagyis jó, ha külön ketrecben tartjuk őket, mert kell a magánszféra. Viszont nem kell nekik külön szoba, jól el lesznek egymás mellett is. Különösen arra figyeljünk, hogy a régi nyuszit ne "mellőzük". Ha tehetjük, először hagyjuk a ketrecben és engedjük, hogy a régi nyuszó a ketrecen kívülről megszaglássza. Majd vegyük a kezünkbe az új nyuszit, és ott ismerkedjen vele a régi. A rangsor betartása nekünk azt jelenti, ha pl. enni adunk majd nekik, akkor a régi nyuszinak adjunk először, őt engedjük ki először, ő kapja az első és az utolsó simit a nap folyamán. Ez akkor fontos, ha egy légtérben vannak. Így nem lesz gond, lehet, hogy megkergetik egymást, hisz nekik is le kell játszani a partit, de verekedni nem fognak, főleg hogy még nem ivarérettek. Így nagyon könnyű lesz összeszokniuk. Kis odafigyeléssel, könnyen összeszoktathatod őket.:) Szép Napot Gabi

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »