Kisemlősök

A növendék nyulakat mivel etessem?

kategória Kisemlősök
Kérdező Sparx

Kérdés

Szép napot!

Olyan kérdésem lenne, hogy a növendék nyulakat mivel etessem? Mivel lenne a legtanácsosabb? Sok mindent hall az ember, hogy mi jó a nyúlnak, és mitől nőnek gyorsabban, és naponta hányszor kell etetni őket. Kukoricától gyorsabban is nőnek vagy csak híznak? A gyógyszeres táp mit tartalmaz? Milyen "gyógyszer" van benne? Nőhetnek attól is gyorsabban?

Az hátráltatja őket a fejlődésben és növekedésben ha naponta kapnak sok répát és almát? Melyik a fontosabb, mit kéne enniük főleg? Lehetséges, hogy ha csak tápot/gyógyszeres tápot és magkeveréket (zab, árpa, búza, kukorica) kapnának, akkor gyorsabban nőnének? (Szénát nem mindig tudok beszerezni, de általában azt is kapnak mindig) Bocsánat a sok kérdésért, válaszát előre is köszönöm! :)

Válasz

A növendék nyúl etetésére a legjobb a táp, mellé szüksége van szénára- ez mindig legyen előtte-. Mellé kaphat répát, almát, sőt egyéb zöldségeket is. A gyógyszeres takarmányt nem javaslom. Azt a nyúltelepek alkalmazzák. Megfelelő felügyelet mellett.

A növendék nyulak 9 hetes korukig kapnak gyógyszeres takarmányt a telepeken. Ennek ott van jelentősége. Kis tenyészetben nincs és nem is szabad alkalmazni. Itt az állatokat lehet naponta takarítani, almozni, ha kell, hisz nincs nagy létszámuk. Mikor 9 hét után a gyógyszeres takarmányról gyógyszermentesre váltanak hasmenés léphet fel a nyulaknál, ami elhulláshoz vezet. Ez ott elenyésző % azonban kis gazdaságban vagy hobbiállatnál ez is sok.

Tehát gyógyszeres tápot nem ajánlom. (ha érdekel le tudom neked írni mi van benne). Otthon a nyulakat inkább gyakrabban kell pucolni, az oltásokat időben beadatni.:) Hízni legjobban a táptól híznak a nyulak, mert vannak kifejezetten hízótápok, de ezt is csak 9 hetes kortól adhatjuk nekik. Mellé a telepen nem futnak a nyulak, tehát nem is dolgozzák le a felesleget, nem alakul "izommá". A magkeverékek is jók, mert szeretik az állatok, de ez is egyed függő.

Ki kell tapasztalni, hogy mi az amit szívesen fogyasztanak.:)

Sok sikert.:)

- Hamarosan itt a magazinban majd egy cikksorozatot küldök, hogy milyen zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények jók a nyuszinak.:)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »