Kisemlősök

4 éves bak nyuszim eddig rendezetten bogyózott

kategória Kisemlősök
Kérdező isimon

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

4 éves bak nyuszim eddig rendezetten bogyózott, mindig a saját helyére, kb. 2 hónapja viszont folyamatosan potyog ki belőle amerre jár. Már lassan nem tudom sétálni sem elvinni, mert a bogyóit kell szedegetnem folyamatosan. Tud-e esetleg tanáccsal ellátni ezügyben? Előre is köszönöm a segítségét!

Válasz

Ha valami környezeti változás éri a nyuszit akkor elvesztheti a szobatisztaságot- mivel már régen ivarérett ezért ez nem a jelölés. A nyuszit könnyű megtanítani a szobatisztaságra, mert alapvetően szobatiszta állat. Ha nagy nyúltelepen tartjuk, akkor is egy helyre ürít. Így, ha először kiengedjük a nyuszit, várjuk meg, és figyeljük meg, hogy hova pisil. Akkor a kis tócsáját törölgessük fel, és oda, ahová rakta, oda tegyük az almos ládikáját. Tegyünk bele almot, (széna, forgács stb.) és tegyük bele a papír zsebkendőt, amivel feltakarítottuk a pisijét. Érezni fogja ott a saját szagát, és oda fog menni, pisilni. Persze lesznek balesetek.

Ilyenkor résen kell lenni, ha a nyuszi pisilni készül, általában farolni kezd, és ha a fenekével egy biztos pontot ér, (például falat) akkor pisil. Ha ezt látjuk, tegyük bele az almos tálcájába őkelmét, és persze ha belepisil, dicsérjük meg nagyon. Olyan ez, mint a cicáknál, kutyáknál. Persze időbe telik, de 1-2 héten belül megtanítható erre. A bogyókat is oda fogja koncentrálni.

Nyilván lesz olyan bogyó, amit elhagy, hiszen ez sajnos a nyuszi szokása, mert az anyák így jelölik a territóriumukat. Vagyis körbebogyózzák. Viszont erről is le lehet szoktatni, csak figyelni kell a nyuszira, és persze dicsérni nagyon sokat. :-)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »