Kisemlősök

Miért nem eszi meg a nyúl a répát és a szénát?

kategória Kisemlősök
Kérdező Angi_24626

Kérdés

Üdv.!

Olyan problémám lenne, hogy van egy 4 éves nőstény nyuszim, és eddig nem volt a táplálkozással gond. Kb. 2 hónapja volt a szája körül ilyen savas folyadék, valami fertőzés, de szerencsére elmúlt. Azóta nem eszik szénát és répát sem. Egyedül a salátát hajlandó megenni, meg a kutyatápot és emberi kaját (nem szándékosan kapott, a kutyatálba belement és evett száraztápot, az ágyon hagytunk spagettit és evett belőle).

Tehát csak salátát eszik,meg egy kis magot, zabpelyhet, de sem répát sem szénát nem eszik. Emellett még erősen tüsszög is, de nem váladékozik az orra,csak nagyon tüsszög (van, hogy 10-15-öt is egymás után). Ugyanúgy energikus, mint eddig, azzal nincs baj. Lakásban él. Orvosnál már voltam vele,megreszelte a fogait,de semmit nem talált rajta ami kiválthatja ezeket a tüneteket. Köszönöm: Horváth Angéla

Válasz

Kedves Angi!

Nagyon szép a nyuszid.:) A tüsszögést okozhatja esetleg a por is. Amit akár a kutyatálból beszippant, ahogy belekotor.:) Ha orvos is látta, akkor biztos, hogy nem megfázásról van szó. Azonban ezt a folyadékot megmutatnám orvosnak, illetve elmesélném. Attól nem lesz baja a nyuszinak ha nem eszik répát- az is lehet, hogy most egy ilyen korszakába ért, ők is változnak, mint mi emberek, ízlés kérdésében is- azonban lehet, hogy összefügg a száján megjelenő fertőzéssel.

Az emberi étellel azért vigyázni kell, mert az emésztése nem erre van kialakulva. Azonban tényleg vannak olyan nyulak, akik az emberi táplálékon is nagyon jól eléltek, minden baj nélkül. (ettől függetlenül, azért nem ajánlom, ha nem muszáj). Ha orvos sem mond semmit a fertőzésre, akkor várj egy kicsit.

Azért kínáld őt szénával, az legyen mindig neki. Majd újra fog belőle enni. A répa helyett most adhatsz almát, káposztát, - amit Ti nem esztek meg zöldséget megkínálhatod vele, nyersen (kivéve a krumplit, azt nem szabad, és persze a déli gyümölcsöket sem ajánlott). A répát pedig pár hét múlva próbáld meg újra.:)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »