Kisemlősök

Nyuszim étvágytalan, nem eszik. Mi lehet a gond?

kategória Kisemlősök
Kérdező esztybaba

Kérdés

Kedves Doktornő! Van egy fiú nyuszim, félig törpe nyuszi, félig házi nyuszi. Nem eszik, vagyis alig eszik már vagy 3 hete, a kedvenceit se eszi már meg, a szénát rágcsálja, de azt is kevesebbet mint régebben.

Már tavaly is átestünk egyszer ezen, úgy január vége fele, hordtam orvoshoz, kapott infúziót kétszer is, fogát is csiszolták, de a probléma nem múlt el rögtön. Tavaly is egyik napról a másikra kezdett újra enni. A nyakán a szőr először nagyon be volt nedvesedve neki (gyanítom az a mirigye vagy mije okozhatta, amivel jelöl), az elmúlt neki hamar.

A ketrec rácsát folyamatosan rágja, rázza (ezt általában abbahagyta, amint kapott enni, de most nem érdekli a kajája). Nyúltápot, szénát, ritkán répát vagy annak a szárát is kap, és ritkán nasifalatkát, kekszet vagy egy picike száraz kenyér darabot).

Aggódom érte, a kedve nem rossz, ha kiengedem mászkál, és kergetőzünk is, a szőre nem hullik, csak picit, amennyire szokott. Mi lehet a probléma? Vigyem újra orvoshoz? Köthető esetleg párzási időszakhoz? 4-5 éves a nyuszim.

Válaszát előre is köszönöm! Haklár Eszter

Válasz

Kedves Eszter! Ez inkább az idő és az évszakváltáshoz köthető elsősorban. Az állatok a nappalok rövidüléséből tudják, hogy jön a hideg évszak. Én megpróbálnám változatosabbá tenni az étrendjét. Nyugodtan kaphat káposztát, salátát, most az almának is szezonja van, tehát azt is. A nasi falatkákat most elhagynám, mert azok nem tesznek jót, tényleg csak nassolni szabad nekik belőle, azt is ritkán. Igazából én jutalom falatkának használnám.

Zöldség, gyümölcs, fűszernövény - mit ehet a nyúl?

Ha jó a kedve és játékos, akkor nincs baj. A nyuszi tudja, hogy mennyi táplálékra van szüksége. A ketrec rágása azonban már sztereotíp viselkedést takarhat. Ez kialakulhat az unalomból is. Tegyél a ketrecébe rágófát (ez a fogak koptatását is megoldja), vagy szépiát (ami a papagájok ketrecében van csőrkoptatóként). Többször engedd ki játszani, ha módod van rá.

Azonban a nyakán levő vizesedésre nem tudok magyarázatot. Az áll alatti mirigy nem váladékot képez. illatanyagokat bocsájt ki. Azonban a "keverék" nyusziknál gyakran fordul elő a szemek folyása, ami benedvesítheti a bundát, sőt sok esetben ki is hullik az érintett területen. Én egyenlőre nem vinném orvoshoz, azonban ha a nyuszi kedve lelohad. Csak fekszik. Netán lázas is lesz (nagyon forró, szinte égető a füle), akkor azonnal orvoshoz kell menni.

Még egy dolog állhat a háttérben és ezt hagytam a végére. A nyuszi már 4-5 éves. A törpenyuszik átlagéletkora kb. 6 év. (Sajnos ez az emberi tényező. belenyúltunk a természet rendjébe, létrehoztunk egy mini nyulat, mely nekünk előny, de ez egy másik tulajdonság kárára ment. Jelen esetben ez az életkor). Igaz, hogy a keverék nyuszik kicsit hosszabb életűek, de ez már pusztán genetika. Tehát ez a nyuszi már nem számít fiatalnak.:) (persze elélhet akár 10 évig is). Azért jobb, hogyha őt már nem kis "kamaszként" kezeled. Már lassabb lesz, az evési viselkedése is változik.:) Szép Napot Gabi

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »