Kisemlősök

1 éves nőstény óriás nyulamnak hónapok óta sebes a talpa, vérzik.

kategória Kisemlősök
Kérdező Sparx

Kérdés

Üdv! Az 1 éves nőstény óriás nyulamnak hónapok óta sebes a talpa, vérzik. A forgács majdnem minden nap véres egy kicsit. Már nagyon régóta így van szegény, és sehogy sem akar gyógyulni. Fertőtlenítjük, bekenjük, de mindig piszkálja és nem gyógyul. Mit lehet ilyenkor tenni?

Szintén neki a füle is sebes. Úgy kezdődött, hogy koszos, lepedékes volt a füle töve, belül. Azt kezeltük, egész jól rendbejött. Aztán nemrég megint elkezdődött neki és egyre súlyosabban. Már tele van mindkét füle lepedékkel és a folytonos vakarástól néhol kisebesedett.

Nagyon szomorú vagyok, mert nagyon szép és szelíd nyúl, rendesen gondját viselem, csak egyszerűen nem hagyja gyógyulni a sebeket. Valamint megint ő és egy másik 1 éves nőstény nyulam, nem tudnak teherbe esni. Próbálkoztunk már a szaporításukkal kétszer is, de sikertelen volt, pedig felvette mindkettő a a bak nyulat mindkét alkalommal (más-más bakokkal próbálkoztunk, de nem a bak nyulakkal volt a baj).

Lehetséges, hogy sterilek lennének? Esetleg valami más bajuk lehet?

Válaszát előre is köszönöm! Üdv.: Ármin

Válasz

A talpa a talpfekélytől véres. Erre, ha már előrehaladott, állatorvos ír fel krémet. Léteznek már homeopátiás krémek is nekik. Ezzel naponta többször bekenve el fog múlni.

Sajnos a talpfekély, ha elhatalmasodik, akár halálhoz is vezethet. Ezt okozhatja a drótrács, de a szénán tartott nyulak talpa még könnyebben kisebesedik. Ilyenkor a felázott alomanyag okozza a betegséget. Alaposan és gyakrabban kell almot cserélni alatta.

Ha pedig drótrácson van tartva, akkor egy kis almot szórni alá- persze ezt is gyakran cserélni, mert a víz és a vizelet átitatja. A nyulak a legkevésbé a telepadlós elhelyezést kedvelik, azonban sok helyen még a tenyésznyulakat ilyen ketrecben tartják.

Ha lehetséges, ezt cseréljük le akár drótrácsos ketrecre is.:) A vemhesülés is összefüggésben lehet a talpfekéllyel. HIsz a nyúl beteg, fáj a lába talpa. A krémtől nagyon gyorsan elmúlik. A szőr visszanövésére persze várni kell. Azonban innentől kezdve ha almozol, akkor mindig nézd majd meg a talpát, nem újult-e ki a fekély.:)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »