Kisemlősök

Oroszlánfejű bak törpenyuszim az utóbbi pár hétben iszonyatosan elkezdett kaparni

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező cukorvirag

Kérdés

Dr Háziállat!

Kettő törpenyuszim van, akiket nagyon szeretek. Külön ketrecben tartom őket, mivel az egyik fiú a másik lány és nem szeretnék szaporulatot. Az oroszlánfejű bak törpenyuszim az utóbbi pár hétben iszonyatosan elkezdett kaparni szinte megállás nélkül.

Nem tudom, hogy mi történhetett, de nem változott sem a helye, sem a körülmények, a körmei le vannak vágva és rendszeresen ki is engedem rohangálni. Fogalmam sincs, hogy mit tudnék tenni, de ez a kaparás elviselhetetlen. Eddig egy helyre pisilt a ketrecében, de ez is megváltozott most oda, ahol éri. Kérem segítsen, mert elajándékozni nem szeretném, de így megmaradni sem lehet abban a szobában, ahol tartom a nyuszit. Köszönöm a válaszát! Cukorvirág

Válasz

Maga a ketrecrágás, ásás tulajdonképpen sztereotíp (abnormális) viselkedési forma, aminek igen sok kiváltó oka lehet. Például unalom, magány, megváltozott környezet, esetleg betegség. Mivel minden nyuszi egy különálló személyiség, ezért látatlanban nehéz megmondani a konkrét okát, de az biztos, hogy valamiben "hiányt szenved". Megpróbálkozhatunk az étrendjének pici megváltoztatásával, feldobhatjuk a ketrecét játékkal, szerezzünk be neki (ha nincs) nyalósót és rágófát. Ez mind nagyon jó a nyúlnak az unaloműzésre. Próbáljuk valamilyen új, különleges dologgal színesíteni a nyuszi életét. Sok esetben az ivartalanítás is jó megoldás- ha egymás mellett él az anya és a bak, folyamatosan tombolnak a hormonok, hisz a párzási "ösztönt" egymás látványa illata váltja ki.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »