Kisemlősök

Oroszlánfejű törpenyuszijaim annak ellenére, hogy testvérek, párosodnak.

kategória Kisemlősök
Jelleg Szaporodás
Kérdező Adam93

Kérdés

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Van 2 oroszlánfejű nyulam de ők testvérek, és ők élnek szexuális életet. Már lassan a 3 szülésen vagyok túl, és ahogy megszül az anya, nem neveli fel a kicsiket, és most 15-én megint születni fognak kicsik, és szerintem megint nem fogja felnevelni őket. Az lenne a kérdésem hogy ha az anyát kiveszem a ketrecből akkor én feltudom a kicsiket nevelni? Meg még egy kérdésem lenne hogy miért nem neveli fel őket? Vagy mit csináljak?

Köszönöm Szépen előre is a válaszát!
Kiss Ádám

Válasz

Kedves Ádám!

Remélem megvannak a kicsik. Ha jól értem, akkor nem a testvérek vannak pároztatva- mert náluk nincs testvéri viszony.:) Ők ettől függetlenül fognak párzani, de a genetika bejátszik itt is.:( Sajnos vannak olyan anyák akik nem válnak jó szülővé. Ha megszületnek a kicsik, próbáld őket csecsre tenni, ha kell tedd hanyatt az anyát és tedd a piciket a bimbóra. Lehet teje nincs.:(

Az állatorvos oxitocin injekcióval el tudja indítani a tejtermelést, azonban még ez sem mérvadó, hogy szoptatni fog. Az anya, - természetén túl- még a környezet, vagy zavaró hatások miatt nem neveli a fiókákat. Ha zajban van a fészek, vagy neki nem tetszik a hely, akkor szétdobálhatja az almot és a fiókákat is. Persze lehet őket nevelni, de jobb, ha először az anyát próbálod meg egy kicsit anyaságra bírni. (tedd többször a piciket hozzá, tedd csecsre őket, simogassad sokat az anyát és a piciket mikor ott vannak az anya alatt). Az anya akkor sem nevel, ha a Piciknek valami betegsége van.:( Ha ugyanazzal a bakkal pároztattál, lehet meg kéne próbálni legközelebb egy másik bakot.:) Ha te neveled őket.: A nyulat lehet mesterségesen táplálni, mert nem szükséges neki az előtej, mint minden más háziállat esetében. Maga az előtej (föccstej) tartalmazza az utód számára nélkülözhetetlen immunvédelmi anyagokat. Ez a tej a szoptatás kezdeti szakaszán termelődik- állatfajtól függően, néhány órán vagy napon át- az ellést követően. A nyulaknál ezt a védettséget az állat még az anyaméhen belül megszerzi, így nincs szüksége az előtejre.

Tehát, ha az anyánk nem szoptat, akkor vagy dajkásítjuk- tehát egy másik szoptató anya alá tesszük- vagy pedig mesterségesen neveljük. A laktáció – tejtermelés – csúcsa a 2-3. hétre tehető. Ezek után csökken a tejtermelés. A kisnyúl azért tér át a szilárd táplálékra, mert "éhezik". Az anya már nem termel elegendő tejet. Maga az anyanyúl naponta egyszer szoptat. Ez is néhány percig tart csak. Ez mégis elegendő az alom számára. Mégpedig azért, mert a nyúl teje igen koncentrált. Fehérje-tartalma 3,5-szöröse, zsírtartalma 2,5-szöröse a tehéntejnek. A tejcukor-tartalma azonban kevesebb. Ezért a mesterséges nevelésnél nem alkalmazható a tehéntej. Ezt macskatápszerrel könnyűszerrel elvégezhetjük. Azonos mennyiségű port ugyanannyi vízben oldjunk fel. Ezt 42 °C-ra melegítsük. Az etetést a legfinomabb puhaságú, kisbabák számára gyártott, vegyszermentes fültisztítóval vagy szemcseppentővel végezzük. Ezt óvatosan kiszívogatják a fiókák. Azonban készíthetünk magunk is a fiókák számára megfelelő pótanyatejet. Egy deciliternyi magas zsírtartalmú tejbe tegyünk két evőkanál főzőtejszínt egy tojás sárgáját és egy darab szőlőcukrot. Jól keverjük össze és melegítsük 42 °C-ra. A nyúlanyák átlagosan naponta 120 g tejet termelnek, és egy kisnyúl átlagosan naponta 20 g tejet igényel. Mesterségesen ezt napi többszöri etetéssel érjük el.

Nevelésnél fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A 33 °C volna a legelőnyösebb a fiókáknak, de természetes körülmények között csak 12-15 °C szokott lenni a fészekben. A melegigény kielégítésére infravörös lámpát használjunk. Ezt a fiókák fölött 50-60 cm-re kell elhelyezni, hogy ne adjon túl meleget. Olyan magasra helyezzük a lámpát, hogy a kezünket kellemes meleg sugarak érjék. Kérlek jelezd majd, hogy mi történt a Picikkel

Szép napot Gabi

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »