Kisemlősök

A patkányomnak nagy a körme és ha kiveszem mindig karmol, mit tegyek?

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező Cica83

Kérdés

A patkányomnak nagy a körme és ha kiveszem mindig karmol, mit tegyek? Az oldalon olvastam hogy a patkányok szeretnek úszni ez azt jelenti, hogy vízbe lehet rakni őket?

Válasz

1.
A patkányok karma nagyon gyorsan nő a fiatal egyedeknél. Akár két nap alatt is hegyessé, szúróssá válhat. Ez nem csak amiatt kellemetlen, mert kivéve az állatot fájó sebeket okozhat, de a rácsba, rongyokba, egyéb berendezésekbe beleakadva, illetve verekedés közben könnyen letörhetnek, akár tőből is! Ez komoly vérzéssel, és fájdalommal jár. Ezt elkerülendő, én hetente vágom a karmokat:

Vegyünk egy közepes méretű, éles körömcsipeszt. Az állatot óvatosan, de határozottan fogjuk le úgy, hogy a háta a tenyerünk felé nézzen, a hátsó lábakat a kisujj és a gyűrűs ujj közé fogjuk, a mellső lábakat pedig a középső és a mutató ujj közé szorítjuk (így). A hüvelykujjunkkal a fejet emeljük fel egy kissé. Így könnyen hozzáférhetővé válnak a lábvégek. Óvatosan vágjuk le a karmok végét, figyelve arra, hogy a töveknél a rózsaszínes részben EREK futnak! Abba semmiképp ne vágjunk bele!

Ha mégis sikerült belevágnunk, vagy frissen letörve találunk egy körmöt, akkor próbáljuk meg jegeléssel elállítani a vérzést, és kezeljük le az ujjacskát Betadine-nal. Mindenképp kenjük be egy két napig, mert könnyen elfertőződhet, amit már csak akkor veszünk észre, ha már le kell vágni az ujját.

2. 
A patkányok tudnak úszni, de nem szokás csak úgy otthon fürdőkádban úsztatni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »