Kisemlősök

Patkányom csipog, ha megfogom, Hogyan szelídítsem?

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező greenhair

Kérdés

2 hónapos kisfiú patkányom csipog miközben az ölemben van. Talán fél tőlem? Hogy tudnék ezen segíteni?

Válasz

Kedves Gazdi,

a csipogás valóban a félelem jele, óvatosan kell megszelídíteni. A patkányok, csak úgy, mint más háziállatok, gyorsan hozzászoknak az emberhez ha rendesen bánnak velük. A patkányok ráadásul hallgatnak a nevükre. Imádnak közel lenni „mesterükhöz”, és ha már egyszer összebarátkoztatok, imádni fog a válladon ülni vagy a kabátzsebedben, vagy épp a pulcsid ujjában bóbiskolni...

Patkány szelídítése:

Ne ijeszd meg ! Az egyik legfontosabb dolog, hogy soha ne ijessz rá az állatkára, a legtöbb kisemlős ugyanis ilyenkor harap. Soha ne érintsd meg alvás közben; ha szükséges, kelts egy kis zajt, ébreszd fel vele, és csak amikor már látja, hogy a gazdája az, akkor nyúlj hozzá !

Ne markold meg ! A kisemlősök rettenetesen félnek attól, ha szorosan megmarkolják őket, ez ugyanis a ragadozót idézi fel bennük. Ezért az állatkát mindig óvatosan fogd meg, úgy, hogy ő maga is kapaszkodhasson vagy megvethesse a lábát a kezeden. Ha még nem bízol meg benne igazán, használj eleinte bőr-kesztyűt. Természetesen előfordulhat, hogy valamiért szorosan kell tartani az állatot; ilyenkor a tarkóján kell összecsippenteni a bőrt, a lábakat pedig lefogni. Ezt a fogást azonban tartogasd az állatorvosi vizit számára !
Ne hajkurászd ! A legtöbb állat nem szereti, ha kergetik. Ha nem hagyja magát megfogni, inkább csalafinta csellel csalogasd be egy kis kartondobozba, s azzal együtt (vagy akár a házikójával) emeld ki a terráriumból.
Ne dugd be az ujjad ! Alapszabály, hogy soha semmilyen állat ketrecébe ne dugd be az ujjadat a rácson. A bedugott ujjat az állat tápláléknak nézheti, vagy magánterületét féltve is beleharaphat.
Jutalmazás. Megjelenésedet igyekezz mindig kellemes élménnyé tenni az állatka számára. Ha megszokja, hogy mindig egy jó falat üti a markát, valahány-szor felbukkansz a ketrece előtt, hamar megkedvel majd. Az intelligensebb rágcsálókat jutalomfalattal akár kis produkciókra (pl. kötélmászás) is ráveheted !
Büntetés. A legtöbb kisemlősnél büntetéssel semmit nem tudsz elérni, ráadásul olyan aprók, hogy a legkisebb testi fenyítés is végzetes lehet számukra. Talán az egyetlen eset, amikor kellemetlen élményt kell okoznod szőrös kedvencednek.
Rendszeres foglalkozás. Ha azt akarod, hogy az állatkád tartósan szelíd maradjon, foglalkozz vele mindennap, de legalábbis ne hagyj ki hosszú szüneteket ! Minél fiatalabb korban kezded el a kézhez szoktatást, annál biztosabb a siker.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »