Kisemlősök

Hogyan szelídítsem meg a patkányom?

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező Cica83

Kérdés

Mire és hogyan tanítsam parikot a patkányom? Mit szeretnek játszani és csinálni szórakozásképpen?

Válasz

Honnan van a patkányod? Mennyi idős? Kiveszed őt vagy csak hagyod, hogy rádmásszon (ez utóbbi a jobb!)? Van bújóhelye? Mekkora ketrecben van? Ezek mind kihathatnak a lelkivilágára, amitől (nem megfelelő körülmények esetén) stresszes lehet. Igyekezz jól tartani és akkor tovább léphetsz a szelídítése felé.

A legfontosabb tudnivalók a szelídítéskor:

Ne ijeszd meg! Az egyik legfontosabb dolog, hogy soha ne ijessz rá az állatkára, a legtöbb kisemlős ugyanis ilyenkor harap. Soha ne érintsd meg alvás közben; ha szükséges, kelts egy kis zajt, ébreszd fel vele, és csak amikor már látja, hogy a gazdája az, akkor nyúlj hozzá !

Ne markold meg ! A kisemlősök rettenetesen félnek attól, ha szorosan megmarkolják őket, ez ugyanis a ragadozót idézi fel bennük. Ezért az állatkát mindig óvatosan fogd meg, úgy, hogy ő maga is kapaszkodhasson vagy megvethesse a lábát a kezeden. Ha még nem bízol meg benne igazán, használj eleinte bőrkesztyűt. Természetesen előfordulhat, hogy valamiért szorosan kell tartani az állatot; ilyenkor a tarkóján kell összecsippenteni a bőrt, a lábakat pedig lefogni. Ezt a fogást azonban tartogasd az állatorvosi vizit számára ! A patkányt csupasz farkánál fogva is megragadhatod (persze nem ez lesz a kedvence....)

Ne hajkurászd ! A legtöbb állat nem szereti, ha kergetik. Ha nem hagyja magát megfogni, inkább csalafinta csellel csalogasd be egy kis kartondobozba, s azzal együtt (vagy akár a házikójával) emeld ki a terráriumból.

Ne dugd be az ujjad ! Alapszabály, hogy soha semmilyen állat ketrecébe ne dugd be az ujjadat a rácson. A bedugott ujjat az állat tápláléknak nézheti, vagy magánterületét féltve is beleharaphat.

Jutalmazás. Megjelenésedet igyekezz mindig kellemes élménnyé tenni az állatka számára. Ha megszokja, hogy mindig egy jó falat üti a markát, valahányszor felbukkansz a ketrece előtt, hamar megkedvel majd. Az intelligensebb rágcsálókat jutalomfalattal akár kis produkciókra (pl. kötélmászás) is ráveheted !

Büntetés. A legtöbb kisemlősnél büntetéssel semmit nem tudsz elérni, ráadásul olyan aprók, hogy a legkisebb testi fenyítés is végzetes lehet számukra.

Rendszeres foglalkozás. Ha azt akarod, hogy az állatkád tartósan szelíd maradjon, foglalkozz vele mindennap, de legalábbis ne hagyj ki hosszú szünete-ket ! Minél fiatalabb korban kezded el a kézhez szoktatást, annál biztosabb a siker.

TOVÁBBI Tanácsok:

Ha elkapod a kezed (mert mondjuk félsz, hogy beléd harap) megijed, bestresszel és tényleg harapni fog, amiről aztán leszoktatni is nehéz. Légy türelmes, hagyd, hogy ráfogjon az ujjadra, ha harap, ne erőltesd, lehet, hogy lassabban akklimatizálódik.
Ne csak etetéskor nyúlj hozzá, mert akkor a kajával köt össze, és annak is néz, nem barátnak, falkatársnak.

A patkányod előtt folyamatosan kell hogy legyen enni-és innivaló, mivel a legnagyobb igénye a táplálkozásra akkor van, amikor te alszol. Ha lány, készülj fel, hogy elhordja a kaját a ketrec különböző sarkaiba :) Ez normális, raktároz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »