Kisemlősök

Patkányom véresre vakarta a nyakát... MI lehet a baja?

kategória Kisemlősök
Kérdező Kris86

Kérdés

Tisztelt Dr. !

A patkányom sebesre vakarta magát a nyakánál. Mitől lehet ez, és mit tudok érte tenni?

Előre is köszönöm a választ.

Válasz

KEdves Gazdi!

 

Több minden lehet: bolha, ételallergia, fülatka, de a felsoroltakon kívül van még másik élősködő is, ami bánthatja a bundát, lásd pl. a szőratka. (olyan kis molyrágta, kopaszos lesz tőle).

Ivermectin tartalmú szer létezik tarkóra csepegtetős formában (zömmel preventív célokból), vagy enyhébb fetrőzések leküzdésére; és létezik szuri formájában, amit a doki ad, előrehaladott helyzetben (főleg fülrüh, avagy általában rüh atka esetén müxik). (pl amit PeCsában, kisállat börzén láttam egy férfinél eladó patikat, akiknek a fülkagylója zömét már megette a fülrüh, azoknál a csepegtetős nem lenne elég).

Van az Insekticid 2000, ami jó, de az sem csodaszer > az bolha, és környéke setén ütős eszköz > a pati környezetét is lehet/kell vele fertőtleníteni (ketrec, kedvenc helyek, stb).

És végül, de nem legutolsó sorban van a receptköteles nyakbacspegtető, a Strongold (Pfizer gyártja, vagy magyar honlapja a cuccnak). Ebből a 60mg-os (0,5ml > 120mg/ml) van itthon a hűtőben (biztos ami tuti), mert anno Krtekből és Parából is csak ezzel tudtuk kiirtani a szőratkákat (annyi volt bennük amikor hozzánk kerültek, hogy a szinük is másnak látszott, olyan mértékben leszedték a fedőszőrt az atkák), illetve mert Szerafinka is a természet lágy öléből hozta a családi vagyon egy részét giga mennyiségű szőratka formájában. (amikor még nagyon baba ici-pici volt, csak Insekticides vattával törölgettük át, ami használt, de nem oldotta meg a gondot, később kapott ivermetines cuccot, majd amikor már több hetes nagylány volt, a Stronghold mulasztotta el végleg (abban meg selamectin van).

Eredményesség > kezelés után egy héttel már eredményt kell lássál, ha müxik a dolog.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »