Kisemlősök

Két hónapos fiú patimhoz befogadnék még egy egy hónapos kisfiút.

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező greenhair

Kérdés

Két hónapos fiú patimhoz befogadnék még egy egy hónapos kisfiút. Tudom hogy a patkányok elég szociális lények, ezért úgy döntöttem veszek neki egy kis barátot. Szeretnék fiatalt, hogy könnyen meg tudjam szoktatni magamhoz és a már meglévőhöz is, de félek hogy a nagyobb esetleg bánthatja. Mit tehetek hogy ez ne történjen meg?

Válasz

Kedves Gazdi,

no igen, a szokásos kérdés :) kell-e a magányos pati mellé társat venni, íme a válasz:

Már gazdái vagyunk egy nagy patkánynak ("A") jó ideje, de sajnáljuk szegényt, hogy annyira egyedül van. Nem mindig a legjobb döntés egy már magányhoz szokott patit "összezavarni" egy fajtárssal, de hosszú távon kétségtelenül a legegészségesebb. Természetesen minden ember egy kicsit hiú, és ha már új patkány, akkor legyen kölyök ("B"). Ám legyen, de tudnunk kell, hogy a kölyöknek nem a legizgalmasabb társ egy idősebb patkány. Az is kétségtelen azonban, hogy a kis kölyök fel fogja dobni az idősebbet, még egy kis játékos bunyózásra is kapható lesz. :)

Akkor hát lássuk, hogyan is kezdjünk hozzá.

Nemes egyszerűséggel tegyük be "A" mellé az új kicsit.

- DE! Előtte vegyük ki "A"-t a ketrecből, és hagyjuk egy kicsit "B"-t szaladgálni a ketrecben.
- Ezek után vegyük ki "B"-t, tegyük vissza "A"-t, és várjunk pár percet.
- Miután gondosan körbeszaglászott eredeti patkányunk, és felkészítettük az új jövevény feltűnésére, eresszük össze őket a ketrecben. Lehetőleg ha emeletes a ketrecünk, akkor ne ugyan azon az emeleten engedjük be "B"-t, mint ahol "A" tartózkodik.

Az esetek 90%ában néhány perces szaglászás, és kergetőzés után együtt fognak enni, aludni.

Ha nem így történik, akkor sem kell megijedni, előfordulhat némi bunyó, de többnyire nem véresen komoly. Amolyan "én vagyok a főnök, megértetted?" verekedések ezek, amiket két nagy nyeléssel kell elintézni, és kibírni, hogy nem választjuk szét őket. Valószínűleg "A" hamar átveszi "B" felett a főnökséget, és elrendeződik minden hosszú időre.

Na és a maradék 1%…

Itt előfordulhat nagyon komoly harc, ezzel lesz a legtöbb gondunk. Ennél az eshetőségnél nagyon oda kell figyelnünk!

- Kerüljenek két külön ketrecbe, amik összeérnek, vagy legalábbis nagyon közel vannak egymáshoz, hogy érezhessék egymás szagát. Naponta cseréljük meg őket. Tehát "A" ketrecébe kerüljön át "B", és fordítva.
- Naponta többször (lehetőségünkhöz mérten) próbáljuk meg egy semleges területen összeengedni őket.
- Ha már így megszokták egymást, akkor megpróbálhatjuk ismét összeengedni őket a ketrecben, de nem ám akárhogyan!

- Ki kell előtte teljesen fertőtleníteni, szagtalanítani a ketrecet, minden berendezéstől megszabadítani, hogy csak az üres ketrec várja a két patekot.
- Fürdessük meg mind a kettőt, majd tegyük be őket, és árgus szemekkel figyeljünk.

Ha egy kis csipogás lesz, avval nem kell törődni, de ha nyakukat törve elkezdenek kergetőzni, akkor vegyük ki újra valamelyiket, és folytassuk az előző módszert, amíg nem válik ez be.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »