Kisemlősök

Sérült sünt találtam, mi vele a teendőm?

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező Zsazsa13

Kérdés

Szép Napot Kívánok

Ma reggel az udvarban találtam egy sérült sünt. az állatkórházat hívtam, hogy fogadnak-e,d e elküldtek, hogy nem foglalkoznak sünnel. A hátán a tüskéi véresek, a hátsó lábára meg nem tud ráállni.Kibélelt dobozba tettem,de nem tudom, hogy tudnám kezelni a sebet,hogy ne fertőződjön el,mert tele van homokkal is,meg a lábával is mit tudnék csinálni. A válaszokat előre is köszönöm!

Válasz

Ha úgy látod, hogy segítségre van szüksége, akkor tedd be egy dobozba. Alá újságpapírt (a forgács jobb ha van otthon) és régi törölközőt rakj, evvel takard is be. Ha az idő hűvös, tekerj egy melegvizes palackot törölközőbe és tedd mellé. A dobozt takard le, mert a sötét és meleg segít a sokkos állapotban lévő vadon élő sünön. Ezt követően minél előbb juttasd el őt orvoshoz vagy szakemberhez!

Mikor kell segítened egy sünnek?

- Ha egy sün nappal is aktív, az legtöbbször problémát jelez. Éjszakai állatok lévén napközben alszanak és nem táplálkoznak, ha mégis ilyenkor találkozol egyikükkel, akkor jobb ha elviszed orvoshoz. Ez alól kivételt jelentenek a vemhes vagy szoptató anyák illetve a fiatal állatok, főként nyár végén és kora ősszel. Ebben az időszakban már a téli álomra készülnek, így ha nincs elegendő táplálék akkor előfordulhat, hogy nappal is kutatnak.

- Ha egy sün nem a fészkében alszik, hanem valamilyen nyílt helyen, akkor valószínűleg beteg vagy baja esett. Juttasd el orvoshoz!
- Ha egy sünkölyköt az anyja és testvérei nélkül találsz. Az egészen pici sünök (szőrtelenek és vakok) még nem hagyják el a fészket amíg önállóvá nem válnak, ha mégis akkor biztos lehetsz benne, hogy probléma adódott. A kölykök ilyenkor hangosan sírnak. Próbáld meg elvinni orvoshoz és készülj fel a felnevelésére!
- Ha a sünt elütötte egy autó. Kis termetű állatok lévén, ha sikerül is túlélniük a balesetet, biztosan súlyos sérüléseket szenvednek. Haladéktalanul menj vele állatkórházba!
- Ha sérültnek tűnik. A legtöbb sérülést, törést és ficamot jól lehet kezelni, vidd el állatorvoshoz!
- Ha október tájékán még nem éri el a 600 g-ot. A téli álomhoz legalább 20%-os testzsír szük- séges, így a sünök átlagos őszi testsúlyát (1-1,5kg) figyelembe véve egy ilyen apró állat- nak nincs esélye a túlélésre. Ha a hőmérséklet tartósan 8°C alá süllyed, akkor a sünök téli álomra szenderülnek. Az ilyenkor talált, alul- táplált sünit nem szabad hagyni elaludni, hanem meleg helyen kell teleltetni. Tartását és táplálását a hobbisünökéhez hasonló módon kell megoldani és csak tavasszal lehet (és kell is) őt visszaengedni.- Ha a hátsó lábait húzza. Ez mindíg valamilyen idegrendszeri illetve gerinc sérülésre utal, amit csak orvos tud kezelni. Fontos, hogy nagyon óvatosan tedd őt a dobozba és gyorsan vidd el a kórházba!
- Ha nyílt sebeket látsz rajta. Ha a sérülés nem túl komoly, akkor kezelheted otthon is, ehhez sebfertőtlenítőt (pl. Betadine) használj. Pár napig még ne engedd el, gondozd a sebet és figyeld a sün általános állapotát. Ha szépen gyógyul és nem lázas, akkor visszamehet. Ha viszont a seb már meggyűlt és gennyes (esetleg beköpték a legyek, így férges) akkor jobb ha szakember látja el!
- Ha hálóba akadt. Előfordul, hogy a sünök hálóba vagy kötelekbe gabalyodnak, ezeket jobb ha szakember vágja le róluk. Kiszabadulás után még nem árt egy pár napos megfigyelés!

És mikor kell békén hagyni?

- Ha a sün a fészkében alszik vagy pihen, illetve már hibernálódott. Ilyenkor ne zavard meg őt!
- Ha az ősszel, a természetes élőhelyén talált süni több mint 600 g súlyú és egészségesnek látszik. Ne zavard, hamarosan hibernálódni fog!
- Ha látszólag elhagyatott sünfészekre bukkansz, amiben kölykök lapulnak. Még ha nehezen is, de magukra kell hagynod őket, mert az anyjuk minden bizonnyal visszatér hozzájuk és gondozni fogja a piciket. Az elárvult sünöket nagyon nehéz kézzel felnevelni, a legtöbb esetben nem is szokott sikerülni. Ha egy kis esély is van az anya visszatértére (pl. nem a szemed láttára ütötte el az autó), akkor inkább ne bolygasd a fészket!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »