Kisemlősök

Tengerimalactól lehet kapni agyhártyagyulladást?

kategória Kisemlősök
Kérdező szelli

Kérdés

Tisztelt Doktor!

Az lenne a kérdésem, hogy nekem volt másfél éve egy súlyosabb agyhártyagyulladásom, idén meg egy agyvelőgyulladásom. Most gondolkoztunk el rajta, hogy esetleg lehetséges e hogy a tengerimalactól kaptam el valamit. (neten olvastuk, hogy terjeszthet esetleges virust). Ilyen esetben a malackát meg lehet valahogy vizsgálni (vérvétel?) és ha tényleg bebizonyosodik, akkor mit lehet vele tenni?

Köszönöm gyors válaszát!

Szelina

Válasz

Kedves Szelina!

Sajnos nem vagyok állatorvos, ezért azt javaslom - különösen, ha háziorvosa is tanácsolta - látogasson el egy állatorvoshoz, ő pontosan meg tudja mondani milyen tesztek léteznek tengerimalacokra, és azok mennyibe kerülnek. Személy szerint úgy vélem minimális az esélye, hogy a tengerimalac okozta a problémát. Azt nem írta, hogy virális vagy bakteriális volt a gyulladás, esetleg valamilyen más mikroorganizmus (gomba, amőba stb.) okozta azt. Ugyanis ez is fontos a kérdés eldöntésében, hogy a malacka volt-e a kiváltó ok. Vannak olyan zoonózisok, amelyek valóban okozhatnak problémát - ilyen pl. a Toxoplasma - de ezek is jellemzően a legyengült immunrendszerű egyéneknél okoznak ilyen jellegű, komolyabb gondot - így a második gyulladáshoz esetleg több köze lehetett a malacnak, de ez sem jelenthető ki ilyen biztosan. Viszont még így is azt kell, hogy mondjam, a helyes higiéné betartása mellett pici az esély, hogy a malac volt a betegség-gazda, így ugyanis a toxoplasma parazitája sem juthat(na) be a szervezetbe.

Ez a betegség embernél és állatnál is kimutatható vértesztből, ezt biztosan kijelenthetem, viszont ha csinálnak is Önnél egy ilyen tesztet, az csak annyit tud megállapítani, hogy volt-e fertőzés, illetve az a közeli vagy a távoli múltban jött létre, a szervezet ugyanis emlékszik a gyerekkorban bekövetkezett fertőzésre is, így nem mondható biztosra, hogy másfél évvel ezelőtt ez okozta az agyhártyagyulladást. Ami viszont biztos, hogy érdemes felkeresni a leleteivel együtt egy kisállat-specialista állatorvost; aki a leletből kiollózhatja a már említett részleteket, hogy mi okozta a gyulladást, hogy azt kiválthatta-e a malacka, és a további teendőket, esetleges vérteszt, oltás, kezelés, stb. Bízom benne, hogy nem a malacka a probléma forrása, és hogy Ön is hamar, és tünetmentesen meggyógyul! Remélem valamelyest tudtam segíteni.

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »