Kisemlősök

Egy hete a kB. 4 éves tengerimalacunknál hátsó fog lecsiszolására került sor. Előtte lévő időszakban nem ette a száraz tápot, szénát majd pedig a zöldeket sem. Az altatásból szerencsére felébredtél, de azóta sem eszik, iszik. Seb, tályog? is lett a szájában, amire kapott 3 antibiotikum injekciót és fájdalomcsillapítót.

kategória Kisemlősök
Kérdező Ata1

Kérdés

Üdvözlöm! Egy hete a kB. 4 éves tengerimalacunknál hátsó fog lecsiszolására került sor. Előtte lévő időszakban nem ette a száraz tápot, szénát majd pedig a zöldeket sem. Az altatásból szerencsére felébredtél, de azóta sem eszik, iszik. Seb, tályog? is lett a szájában, amire kapott 3 antibiotikum injekciót és fájdalomcsillapítót. A szeme is beteg. Folyamatosan szürkült, hályogosodott, majd a nyáron kissé véreres lett. A műtét óta jóval pirosabb... Próbálom fecskendőből etetni speciális tápokkal, probiotikummal, Cvitaminnal, de nem akarja elfogadni, elfordul, el akar bújni. Zölddel kínálom, néha 1-1 falatra belekóstol, de ott hagyja. Nem tudom itt tegyek? Eddig 200 gramm körül fogyott... Erőltessem a fecskendős etetést? Nagyon fél tőle, pedig igyekszem óvatos lenni. Mit tudok neki segíteni?

Válasz

Kedves Gazdi! A tengerimalacoknál (és általában a rágcsálóknál) a fogászati betegségek nagyon komplikáltak tudnak lenni. Főleg azért, mert a tengerimalac zsákmányállat így betegségének, fájdalmának jeleit elrejti. Nagyon fontos a fogas malacoknál, hogy hetente mérni kell a súlyukat, ebből látjátok eszik e eleget. A fogászati beavatkozás után napokig otthon is fájdalomcsillapítót kell kapnia, etetni is kell fecskendővel, vagy ha elfogadja kanálból akkor azzal. Az etetés jelentsen nagyjából 3X20 ml Trovet tápszer, vagy még jobb a Critical Care (ebből kevesebb is elegendő). Ha eszik magától, és nem fogy akkor ez csökkenthető. Szénát, füvet, fűféléket, gyógynövényeket nyugodtan lehet adni neki, ezekből kellene a legtöbbet ennie egy fogas malacnak. Zöldséget, gyümölcsöt minimálisa, naponta maximum 1 karikát, de jó lenne inkább elhagyni. Amit tudni kell, hogy a fogászati betegség általában visszatér, így folyamatosan figyelni kell a malacka súlyát, eszik e eleget, és ki kell alakítani a kezelő orvossal egy olyan időszakot amik között ránéz a fogára, ha szükséges újra lecsiszolja. Ezzel talán megelőzhető a probléma súlyosbodása, vagy a sebek újra kialakulása.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »