Kisemlősök

A képen látható bőrproblémája van tengerimalacomnak...

kategória Kisemlősök
Kérdező Foltosmimi

Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram, Olvastam hasonló problémákra adott válaszokat, de fotót nem láttam, ezért gondoltam mégis kérdezem. A csatolt fotón látszódó bőr probléma jelentkezett, a két hete kereskedésben vásárolt tengerimalacunknál, a jobb szeme felett, illetve a jobb oldalán szintén, amit takar a szőrzet. Egyébkėnt vidám, játszik, eszik rendesen. Kereskedésben vásárolt forgács van alattuk, szénát, kevert c vitaminos eledelt kapnak, illetve van 1 m2 kifutójuk az erkélyen, gyeptéglából amit legelnek (megfordult a fejemben, hogy mütrágyázott lehet a fű, gond lehet?) Hálás köszönet a válaszért. Köszönettel! György

Válasz

Kedves Gazdi! Jól tette, hogy mellékelte a képet, mert bár nem vagyok állatorvos, képről bátran kijelentem, hogy ez egy klasszikus atkafertőzés, esetleg egy kis gombával is megspékelve a felületen. Ez igen gyakori kereskedésből vásárolt, vagy fiatal malacoknál, mivel az atka a bőrben él, és nagy stressz miatt, vagy legyengül az immunrendszer, azonnal kijön, kezeléssel jól gyógyul, emberre nem megy át. Hiába van most jó helye, már kijött az atka (a kereskedés, költözés, idegen környezet miatt), ez eléggé fáj és viszket, ezért kezelni kell.

Vagy el kell vinni állatorvoshoz, és ivermectin injekciót kell kapnia hetente egyszer 3-4 hétig, vagy ivermectin hatóanyagú cseppet venni állatpatikában SH Rodomectin (kb 3500 Ft), szintén hetente egyszer lecseppenteni 4 hétig a két füle tövén a bőrt, és gerincvonalon a bőrt (a szőrtöveknél). Ha felnőtt 1 kg körüli mali, ilyen csúnya esetnél egy alkalommal 6 cseppet osztanék el rajta arányosan, ha még kölyök méret, 3 vagy 4 cseppet. Kb 2 hét múlva kezd javulni a bőr, addig még csepegtetés mellett is terjedhet kicsit. A kikapart, korpás rész fáj és viszket, ezért mi natúr körömvirág krémet is használunk reggel és este a sebes részen, amíg meg nem gyógyul, akár 4 hétig is. Ha plusz gomba is, és a körömvirágtól és ivermectintől 2 hét alatt nem javul, sima emberpatikában kapható vény nélküli Canesten krémmel kell kenni 10-14 napig csak a sebes felületet. Ha van másik mali, és rajta nincs tünet egyszer vagy kétszer őt is lecseppenteném, mert egymásra átkenhetik.

Másik dolog, hogy a tengerimalacoknál minden vegyi anyagra nagyon vigyázni kell, szóba sem jöhet, hogy műtrágyás füvet vagy bolti salátát, külföldi, túl szép, nem idény ezért valószínűleg műtrágyás zöldséget egyenek, mert mérgezést okoz, nem kezelhető, el is pusztulhat a mali pár napon belül. Mivel a malac jókedvű, valószínűleg nem ez a helyzet, a mérgezés erős levertséggel, esetenként hasmenéssel járhat. A növesztett fű nagyon jó, de legközelebb virágföldben boltban vásárolt fűmaggal, otthoni öntözéssel javaslom a kifutót (mi sima kertben natúr földben csináltunk, tavasszal 5-6 hét alatt vastagon kijött a gyep sima víztől).

Jobbulást a malinak!

Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

 

tengerimalacot hány nap után kezdhetem el kézhez szoktatni, tanítani?

Tengerimalacom vakarózik, vedlik. Hogyan gyógyítsam?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »