Kisemlősök

Tengerimalac ellés

kategória Kisemlősök
Jelleg Szaporodás
Kérdező Nyuffii

Kérdés

Jó napot !

Kaptam ajándékba egy vemhes tengerimalacot. Nem tudom mennyi idős és hogy mennyi lehet neki vissza a szülésig, de nagyon sokat eszik pár napja sokat iszik, tépi a szőrét. és ki van repedve a pocakja. Kicsit aggódom hogy túl hordja vagy valami baj van . A pockján látva nagyon izegnek mozognak a kicsik.

Válasz

Kedves Gazdi!

Nem lehet pontosan megállapítani, hogy hány napja lehet a tengerimalacnak a szülésig. Ki van repedve a pocakja: azt jelenti, hogy valahon kisebesedett, esetleg ott tépi a szőrét? A babák látványos aktivitása általában az utolsó két hétre jellemző, illetve a szőrtépés oka is hormonális, készül a szülésre a malac. Amit lehet tenni: a sebes bőrét körömvirág krémmel kenni naponta kétszer, ami néhány órára megnyugtatja a bőrt és jobban tud pihenni. A másik lényeges szempont, hogy minél több vitaminhoz kell jutni az anyának, ezért javasolt rágcsálóknak való C-vitaminos készítményt csöpögtetni a vizébe naponta 5-6 cseppet 200 ml-be a szülésig és utána, amíg szoptat.

Bújóka ne legen bent, mert ideges anyuka szülését megnehezíti, ha szűk helyre bevonul, eltaposhatja a kicsiket. Helyette a ketrec egy részét le lehet takarni törülközővel, hogy este árnyékoljon, ez biztonságérzetet ad neki. A babákat túlhordani csak néhány nappal tudja a malacka, és amíg látszik az aktivitás, valószínűleg nem ez történik. Fontosabb a sikeres szülés szempontjából, hogy az anya legalább közel kifejlett méretű kb 22-25 cm, és ki tudjanak tágulni a medencecsontok. Ebben sajnos a gazdi nem tud segíteni.

Nagy Nóra tengerimalac tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »