Kisemlősök

Tengerimalac evés közben nyöszörög

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező TAJLORO

Kérdés

4 éves nőstény tengerimalacom pár hónapja, evésközben nyöszörög, vagy épp mikor nem eszik. naponta többször is úgy viselkedik mintha a fogába akadt volna az étel ide oda mozgatja a fejét és tátva van a szája és köhög egyet ,de ez nem mindig jár köhögéssel. köhögése olyan mint ha görcsből lenne sokszor előre is mozdul tőle és hirtelen jön. sajnos 30dkg fogyott de a mostani súlyát tartja szénát nem eszik és inni is csak néha, füvet zöldségeket eszik, ha itatom iszik. orvosnál voltam vele, fogai rendben van! röntgen is készült róla, egy nagyobb húgyköve volt amit kiszedtek egy kicsit meg is kellet vágni.ennek már 6 napja sajnos a tünetek nem változtak. mi lehet a gond? Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Kedves Gazdi!

A leírtak semmi jót nem jelentenek. 300 gramm fogyás rengeteg, egy átlagos betegségnél a malacok 70-100 grammot fogynak. Ha most nincs gond a fogaival, de egyáltalán nem eszik szénát, 1 hónap múlva lesz, mivel a fogazat folyamatosan nő. Ezt időnként ellenőriztetni kell. Ez a csuklásos, görcsös köhögés általában akkor van, amikor a falat félrecsúszik, próbálja visszaköhögni. Zöldséget javasolt lenne nagy lyukú reszelővel lereszelni vagy egész apró darabokra szelni. Szerintem a malacka szájában lehet valami gyulladás, ezért csak a puhább dolgokat eszi meg. Biztos, hogy a fogaiból nem reszeltek, nincs vele gond?

Ha a hátsó fogakat nem kellett korrigálni, ilyenkor segíthet a metszőfogak megrövidítése, amit szintén állatorvos tud. Illetve fájdalomcsillapítót felíratni pl. Meloxydilt, és naponta adni a malacnak néhány hétig, hátha úgy jobban eszik. Rágás közbeni fájdalomra utalhat az is, hogy magától nem szívesen veszi be az itatót a szájába. Szénából minél puhábbat adni pl. Multifit-et. A füvet pedig egy picit megfonnyasztani pl. fél nappal korábban leszedni és utána beadni neki, mert a túl sok zöld hasmenést okozhat. Immunerősítő, emésztést javító és kicsit étvágyhozó a Bio lapis probiotikum, ebből 1/4-et adnék reggelente 1,5 ml vízben feloldva legalább 3 hétig.

Ilyen állapotban bármilyen vitamin mehet nagyobb mennyiségben pl. segíthet plusz C-vitamin pl. Rutascorbin tabletta 1/4 és Polybé vitamin 1/4 1,5 vízben felhígítva, fecsiből beadva szintén több hétig naponta egyszer.

Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »