Kisemlősök

Tengerimalacom felsír ürítés közben

kategória Kisemlősök
Kérdező Dina88

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Van egy 5 és fél éves tengerimalacom. Az utóbbi napokban - pontosan nemtudom eldönteni - széklet vagy vizeletürítésnél rendszeresen felsír. Vizelete nem véres és a hasa sem megy. Eszik, de kevesebbet, mint ezelőtt, a meleg ellenére előnyben részesíti most a szénát és a magokat, zöldséget kevésbé. A viselkedésén változást nem észlelek, nem tűnik levertnek, ugyanúgy szaladgál ahogy szokott. Mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

A tünetek alapján elég valószínű, hogy húgyköve, vagy vesehomokja van a malackának. Vagyis kristályszerű vizeletlerakódás van valahol, ami miatt nagyon fájdalmas neki a pisilés. Emiatt nem eszik zöldséget, rájött, ha több folyadékot vesz fel, többet pisil. A kevés folyadék bevitele nem tesz jót ebben a melegben, illetve a lerakódás gyulladást is okoz.

Kezeletlenül néhány nap, 1-2 hét múlva jönni fog a rózsaszínes-véres pisi, a gyulladás miatt nem evés stb. ez egy fájdalmas betegség, magától nem múlik el, ha nem kezelik. Javasolnám, hogy minél hamarabb vigye állatorvoshoz, mert állatorvos jó eséllyel tudja kezelni, a kő/homok eltávolítható.

Általában a kemény víztől alakul ki ez a malackáknál,vagy ha keveset iszik tartósan. A vizét ajánlott lenne alacsony ásványianyag tartalmú szénsavmentes ásványvízre cserélni, olcsó is jó, és valószínűleg gyógyulás után nem fog még egyszer kialakulni a kövesség. Nagy Nóra tengerimalac tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »