Kisemlősök

Három és fél éves nőstény tengerimalacom napok óta furcsán viselkedik.

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező coldsilent

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Három és fél éves nőstény tengerimalacom napok óta furcsán viselkedik. Sokat fekszik a házán kívül az alomban, erőtlennek tűnik, nehezen ugrik fel a háza tetejére a táphoz, lassan mozog és mintha húzná a hátsó felét. Kivettem és lógatta a lábait. Keveset eszik és iszik. Viszont ha megsimogatom akkor "dorombol", valamint nem visít és más egyéb hangot se ad, ami fájdalomra utalna. Semmi új táplálékot nem adtam neki, amely kiválthatta volna, kap rendesen C-vitaminos száraz eledelt, salátát, almát, szénát és mindig van friss vize. Egyedüli malac, de rendszeresen ki szoktam venni simogatni. Mi lehet a baja? Vagy egyszerűen ez csak az öregedés jele? - viszont ahhoz még fiatalnak találom. Más problémája nincs, tiszta, szép a szőre, rendesen ürít. Előre is köszönöm a válaszát.

Válasz

Kedves Gazdi!

A mozgáskoordinációs zavarok utalhatnak komoly betegségre, nem szabad az idős korra fogni, ráadásul idős malacnak 5 éves kortól mondjuk a malackákat. Javasolt lenne minél hamarabb, lehetőleg 1 napon belül elvinni állatorvoshoz!

Tapasztalataim szerint, ha a hátsó rész erőtlen, nehezen használja, lóg a lába, néha tud menni, nagyon sokat fekszik, komoly kalciumhiány tünete is lehet. Ilyenkor érzékenyebb a simogatásra, szívesebben berreg, de ez nam az öröm miatt van, hanem deréktól lefelé érzékenyebb szintén a kalciumhiány miatt. Ha ez a helyzet, leghatásosabb állatorvostól kalcium injekciót kérni, és utána otthon biztosítani a kalcium ellátást. Ha semmiképp nincs hetőség állatorvoshoz vinni, kalciumos emberi vitaminkészítményt pl. pezsgőtabletta 1/10-ét 1-2 ml vízben feloldani, és patikában kapható 2 ml-s fecskendővel szájon át beadni. Naponta egyszer 5-6 napig. De szájon át a vitaminok kevésbé hatékonyak, nem biztos, hogy ez önmagában elég. A kalcumhiány hosszú idő alatt alakul ki, ezért ha meggyógyul a malacka, érdemes lenne lucernás malacfalatkákat venni (a lucerna jó kalcuimforrás) pl. Vitakraft Nibble Rings karika vagy egyéb, és naponta 4-5 karikát bevezetni a táp mellé az étrendjébe.

Nagy Nóra tengerimalac tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »