Kisemlősök

Pár napja született 2 tengerimalacka, az anyjuk azóta nyugtalan

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező Petruci

Kérdés

Pár napja született 2 tengerimalacka. Az anyjuk azóta mintha nyugtalan lenne, kaparja a ketrec sarkait,és túrja a bundás rongyot,amin fekszenek. A vemhessége alatt nagyon aranyos,nyugodt volt,de most még a kicsiket is fellöki néha. miért van ez,nagyon féltem a piciket. köszönöm

Válasz

Kedves Gazdi!

Több oka is lehet a jelenségnek, nagyon rosszat is jelenthet a megváltozott viselkedés. Remélem, az apamalac nincs az anyával. Először is le kellene otthon mérni grammra pontosan az anyát és a kicsiket. Ha az anya az elkövetkező 24 órában 25-30 grammnál többet fogy, vagy a kis tengerimalacok 80 grammnál kevesebbek, vagy 24 óra alatt 5-10 grammot csökken a súlyuk vagy az anya nem veszi őket egyáltalán maga alá, akkor sürgősen fel kell keresni egy állatorvost! Lehet, hogy az anya vemhességi toxikózist kapott (erre utalhat a vemhesség vége felé a sok fekvés és túlzott nyugalom is) és az, ha nem gondozza kicsiket, fellöki őket.. Ha ez a helyzet, az anya élete is veszélyben van.

Ha kicsiket nem tudja szoptatni, kisegítő tejezés nélkül akár el is pusztulhatnak. Kiegészítő tejezést szemcseppentővel meg lehet oldani, pl. tehéntejjel vagy kecsketejjel (ezek bármilyen piacon kaphatók), langyosan a piciknek felkínálni, ha van szopóreflex és éhesek, 1-2 kör után belejönnek. Óvatosan kell csöpögtetni, amíg van étvágyuk, 4 óránként kell tejezni. Kérdés, hogy van-e elég vize a malacnak? Könnyen el tudja érni az itatót, iszik eleget vagy csak épp hogy? Túrhatja a földet ételért, akár azért, mert felborult kicsit az emésztése, és a vitamindús kakikat próbálja összeszedni, vagy rossz a kedve, és próbál elbújni. Az anyának jót tenne plusz C-vitamin, érdemes vitamincseppet venni és szemcseppentővel közvetlen a szájába adni 5-6 cseppet naponta, ugyanígy a pici malacok is kaphatnak naponta cseppentővel egy-egy csepp vitamint a szájukba.

Jó vitaminforrás az anyának a petrezselyemzöld, némi paprika, esetleg narancs 1-2 gerezd. Ha a kicsik naponta legalább 5 grammot gyarapodnak, van teje az anyának, akkor a kicsiknek lehet betenni plusz zöldséget pl. almát, répát apróra vágva és elég a plusz vitamin.

Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »