Kisemlősök

Tengerimalacomnak hullik a szőre vakaródzik, de nem véres nincsenek sebei. Nem étvágytalan kedve is remek. Lehet hogy atka? Vagy valami gombás fertőzés?

kategória Kisemlősök
Kérdező viki54

Kérdés

A következő kérdésem lenne. Tengerimalacomnak hullik a szőre vakaródzik, de nem véres nincsenek sebei. Nem étvágytalan kedve is remek. Lehet hogy atka? Vagy valami gombás fertőzés? Ha igen mivel tudnám kezelni? Van itthon DRH-Ivermetcin 0,1% spot-on A.U.V. Ezzel kezelhetem? Lehet e fertőző emberekre vagy másik malacra? külön kell választani a társától? Régebben jártuk az állatorvost mivel nem evett nem ivott kedvetlen volt, és elvittem az állatorvoshoz és nem tudta megállapítani mi baja lehet. Csak találgatót. Majd vissza vittem és mondtam h a fogánál van valami és akkor jött rá. Nem tudom h ehhez lehet e valami köze h hullik a szőre. Mivel lehet orvosolni a problémát. Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Tengerimalacoknál a szőrhullást nagyon sok minden okozhatja, így mindenképpen el kellene őt vinni egy egzotikus állatokhoz értő állatorvoshoz. Lehet atka vagy gomba, de mindkettőre más más szert kell alkalmazni. Atkafertőzés esetén szurit is szoktak adni, ezt nem tudod otthon beadni neki. Ha malacka nőstény és a hasán, oldalán kopaszodik az petefészek cisztát is jelenthet, ez esetben szintén állatorvos javasolt. A malacok fájdalmukban is szokták rágni a szőrüket, és akkor is ha nem elég rostdús a takarmányuk. Ha nem szénázik, nem eszik elég füvet, akkor rághatja a szőrét, ezek általában fogászati problémára utalnak. A társától semmiképp sem szabad elválasztani az szinte biztosan állaportromlást eredményez. Ha atka vagy gombásfertőzés a diagnózis akkor a társat is kezelni kell mivel ezek fertőző betegségek.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »