Kisemlősök

Tengerimalac nem akar enni

kategória Kisemlősök
Kérdező Dau10

Kérdés

Üdvözlöm!

Van két fiú tengerimalacom. Néhány napja azt vettem észre, hogy a kisebb semmit sem akar enni, csak tápot. Előtte pl. nem volt olyan paprikamennyiség, amit ne evett volna meg. A répát és uborkát is ette. Azt is észrevettem, hogy nagyon lassan eszik és evés közben néha megáll és mintha lihegne egy kicsit, majd folytatja az evést. Mi lehet a baja?

Válasz

Kedves Gazdi!

Javaslom, vigye el minél hamarabb állatorvoshoz! Mikor már az állat evési szokásai látványosan megváltoznak, általában orvosi kezelésre van szükség. Lehet megfázás, fogprobléma, krónikus puffadás vagy más oka is, mindegyikre kezelés vagy vényköteles gyógyszer kell. Ha 24 órán belül eljut orvoshoz a mali, feltételezem, hogy jó eséllyel kezelhető, mert még magától próbál enni. De kezelés nélkül nem maradhat, akár el is pusztulhat pár napon belül.

Ha meggyógyul a mali, azt tanácsolnám, hogy egy evésre ne annyi zöldséget kapjon, amennyi magától belefér, csak 2-3 karikát, mert a túl sok zöldség intenzív puffadást okozhat, ami bélcsavarodáshoz is vezethet. A tengerimalac étrendjének 70%-ban szénának kell lenni, plusz zöldség, plusz 1-2 evőkanál táp. plusz itatóból víz.

Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »