Kisemlősök

Adhatunk mazsolát a tengerimalacnak?

kategória Kisemlősök
Kérdező Besszi

Kérdés

Adhatunk-e aszalt gyümölcsöt (ide értve a mazsolát is), (nem pörkölt, sós!) földimogyorót a tengerimalacainknak? Bár táplálkozás jelleget jelöltem be, de a szaporodás körében is kérdeznék: Ha két lánytestvért hoztunk el a tenyésztőtől, később nem lesz-e gond ivarérettségük elérésekor, hogy összevesznek egymással? Lehet a tengerimalacokat egyáltalán ivartalanítani és esetükben szükséges-e? Köszönettel: Besszi

Válasz

Kedves Gazdi!

Etetés:

a tengerimalacoknak semmiképp nem szabad aszalt gyümölcsöt adni, a túl magas cukortartalom miatt cukorbetegség alakulhat ki náluk miattuk, illetve az emésztésük a szárazabb rostok megemésztésére való, szorulás is kialakulhat és hizlalja őket. Az olajos magvak sem ajánlottak natúr sem, sem a napraforgó, sem a mogyoró, sem a dió (a tengerimalacok alapvetően fűevők, nem magevők). Kis állatok, a sok só megterhelheti a vesék működését, több folyadékot kell bevinni, és nincs szükségük alapvetően nyalósóra sem. Alaptáplálékuk sok széna, kevés pelletált táp és naponta kevés zöldség-gyümölcs, a zöldségek inkább mint gyümölcsök, a cukortartalom miatt. Télen jó vitaminforrás a natúr cékla ,1-2 karika naponta. A tengerimalacok emésztése az állandóságot szereti, a legjobb, ha 3-4 egészséges zöldséget tartunk az étrendjükön, nincs szükségük nasira, extra, szokatlan falatokra.

Két nőstény együtt tartása legegyszerűbb, két azonos korú fiút nem javasolt együtt tartani, mert 6-8 hónapos koruk körül a dominanciakérdés miatt, ki legyen a főnök, annyira összekaphatnak, hogy sebeket okozhatnak egymásnak. 1 hónapos kortól ők már ivarérettek, és a lányok 17 naponta ovulálnak. Persze, ahogy közelednek a felnőtt mérethez, ilyenkor kicsit izgágábbak, berregnek, de nem fognak úgy összeveszni, hogy bántság egymást. Nőstényeknél az ivartalanítás komolyabb műtét, akkor javasolják, ha orvosilag indokot pl. petefészek ciszta miatt.

Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

Olvass tovább! Házilag készült finomságok tengerimalacoknak

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »