Kisemlősök

Tengerimalacom nagyon vakarózik, hullik a szőre

kategória Kisemlősök
Kérdező gizisaci

Kérdés

10 hónapos kettő kislány tengerimalacom van. Két hete észrevettem, hogy az egyik nagyon vakaródzik. A hátát már teljesen kivakart, sebes. Eléggé hullik a szőre. Nem tudom mi lehet az oka. Allergia, vagy talán más fajta a forgács. Nem mindegy, hogy milyen a fából van? Nem nagyon akarnak inni. A rágósót nem kedvelik. Paprikát nem akarja megenni, pedig a C vitamin kellene neki. Mit csináljak. Mi a teendő.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel Kata

Válasz

Kedves Gazdi!

Vakarózás és szőrhullás inkább élősködőre utal. Leírás alapján rühatkára gondolnék. Ez a malackák bőrében él, és ha túlszaporodik, vagy összeszedi más malactól, nagyon kellemetlen érzés nekik, súlyos esetben rohamot is kaphatnak, sebesre vakarják magukat és hullik a szőrük. Mindenképp le kell kezelni, szerencsére vény nélkül kapható SH Rodemectin csepp hatékony rá. Hetente egyszer kell lecsöppenteni felnőtt malackánál egyet-egyet a füle mögé, kettőt a gerincnél a bőrére, esetleg a szőrkopásra a sima bőrre. A kezelést 4-6 alkalommal ismételni, általában a 3. hét után biztosan javulnak a malackák, ha a szőr lassan elkezd nőni. A másik malacot is le lehetne csöppenteni egy vagy két alkalommal megelőzésképp. Másik gyakori élősködő a gomba, ez is megjelenhet az atkával együtt: a kopasz részt lehet Nizorallal vagy Canestennel kenni naponta egyszer 10-14 napig, de elsősorban atkafertőzésre gondolnék. Ha a forgácsra lenne allergiás, a talpa és a hasa sebesedne. A malackáknak többféle forgács jó, ha nem illatosított (az akác, fűzfa mérgező). Nyalósót nem kedvelik a tengerimalacok, fölösleges nekik.

Ha csapvizet kap a malacka, és kemény, klóros a víz, sokszor inkább szomjaznak és nem isznak, nagyon jó a szaglásuk. Ha legolcsóbb szénsavmentes ásványvizet teszel ezentúl az itatóba, és az itató csőrét bekened a kedvenc zöldségükkel, remélhetőleg 2-3 nap alatt rákapnak, amúgy egy malac kb 25 és 100 ml közti mennyiséget iszik, télen kevesebbet, nyáron sokat. Ha túl sok zöldséget esznek, kevesebbet isznak. A malackák szeretik az állandó étrendet. Ha kiskorában nem evett paprikát, nem eszi meg akár hetekig, illetve nyáron a hazai, friss paprikát, paradicsomot jobban szeretik. Elsősorban a jó minőségű táp biztosítja a vitaminokat a malackáknak, jobb hatásfokkal felszívódik belőlük a vitamin pl. Versele laga tápok. Itatóba is lehet C-vitamin cseppet tenni, naponta 5-6 cseppet.

A paprika mellet C-vitamin tartalma van a petrezselyemzöldnek, a búzafűnek, a sima fűnek és a gyermekláncfűnek is. Új Zöldséget érdemes kis mennyiségben és csak azt adni egy evésnél, lassan növelni az adagot. Ha más kedvencből nem kap, fél nap alatt ráfanyalodik, majd lassan megszereti. (De amíg nem isznak, azért kell naponta olyan zöldség is, amit megesznek, mondjuk a második etetéskor.)

Üdvözlettel: Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »