Kisemlősök

tengerimalacom vakarózik, véresre vakarja magát...

kategória Kisemlősök
Kérdező Cucumalac

Kérdés

A kérdésem a következő lenne, van egy lány tengerimalacom, és elég sokat vakaródzik, de már annyira, hogy ma már véresre kaparta magát az oldalán a lapockájánál. Mi lehet az oka, vagy esetleg mivel tudnám kezelni, vagy vigyem orvoshoz? Mert tisztán vannak tartva, napi rendszereséggel takaritom az aljukat és nem rég fürdettem is. Köszönöm szépen.

Válasz

A vakarózást tengerimalacodnál több, a bőr mélyebb rétegeiben vagy felszínén élő, külső élősködő is előidézheti (pl. atkák a bőr mély rétegéből Trixacarus caviae (bőratka), Demodex caviae (szőrtűszőatka), atkák a bőr felszínén élősködve Cheyletiella parasitivorax (szőratka), Chirodiscoides caviae (szőratka), tetvek közül a Gliricola porcelli és a Gyropus ovalis, gombák közül a Trichophyton mentagrophytes és a Microsporum canis).

A felsorolt élősködök közül egyértelműen választani csak a bőrkaparék vizsgálati eredményének ismeretében lehet . Ha egy bizonyos élősködő okozta a tüneteket, akkor a megfelelő injekciós kezeléseket követően (a viszketés már az első kezelést követő napokban mérséklődik, majd teljesen megszűnik, a második kezelést követő héten a szőrnövekedés is megindul) két hét múlva a tengerimalac tünetmentesen gyógyul.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »