Kisemlősök

Tengerimalacom véresre kaparta magát a füle tövénél?

kategória Kisemlősök
Kérdező J.Csilla

Kérdés

A következő kérdésem lenne. Tengerimalacom véresre kaparta magát a füle tövénél ezelőtt kb. 2 hónappal. A seb teljesen begyógyult, de szombaton ismét észrevettem, hogy véres a másik föle mögött. A sebet lefertőtlenítettük és beszórtuk a malackát és a forgácsát is atkaírtóval, hátha ez a baj. Pár napig nem volt semmi probléma, de ma (kedd) ismét kikaparta. Nem értem a dolgot, ugyanis naponta takarítom, teljesen egészséges és tiszta helyen van. Nagyon rossz így látni, ezért szeretném megkérdezni, hogy mi lehet a gond, illetve, hogy mivel lehetne orvosolni a problémát. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

A tünetek alapján a malackának atkája van. Lehet, hogy rühatka, ami mélyebb sebeket okoz. Az atka a tengerimalacok szőrében, bőrén megtalálható. Ezzel a tengerimalacok együtt élnek. Akkor szaporodnak el, ha a malacka immunredszere legyengül, és sebeket okoz főleg a fül, orr tájékon. A sebek mellett fehér, korpaszerű bőrhámlás is megfigyelhető. Ennek a kezelési módja ivermectin alapú csepp, mi SH Rodomectint szoktunk használni. Hetente egyszer 1 kg-os tengerimalacot 4 cseppel kell lecsöpögtetni 4-6 hétig. Egy-egy a jobb és bal füle mögé, kettőt a nyakánál a gerinc fölé a bőrére. Ez a csepp nem vényköteles, állatpatikában kapható. Ha nem 4 hétig alkalmazzák, hanem 1-2 hétig tart a kezelés, az atka néhány hetente újra és újra elszaporodik, nem gyógyul. A sebeknek kb két hét után csökkenni kell, és 4 hét alatt letisztulni. Ha ez nem történik meg, ajánlott állatorvoshoz fordulni. Atka elleni port nem ismerek.

Tengerimalacoknál por alapú élősködő-irtót nem ajánlott használni (ezek bolhára, tetűre valók, ha jól tudom, cicáknál és kutyáknál), mert túl sok méreganyag felszívódhat a bőrén. Illetve a lakhelyét sem ajánlott fertőtleníteni vegyszerekkel, élősködők elleni szerrel kezelni stb, mert túl sok mégeganyaggal érintkezhet benne a malac.Ha a ketrec forró ecetes vízzel alaposan ki van mosva, és friss, tiszta forgács kerül alá, nem a lakhely miatt betegszik meg. Az ivermectin alapú cseppes kezelés a megfelelő. Vagy az Sh Rodomectint ajánlom, vagy állatorvos injekcióban is tud ivermectint adni. Ami fontos, hogy legalább 4 hétig heti 1-szer kapjon ivermectint. A sebet betadinozás után be lehet kenni körömvirág krémmel naponta egyszer-kétszer, ami segíti a gyógyulást. Emellett, mivel a tengerimalacoknál ,ha megjelenik az atka, az immunredszere legyengült a malackának, ajánlott állatboltból C-vitamincseppett venni, és naponta tenni a vizébe a kezelés idejéig. Kb 100 ml vízbe 3 cseppet. (A tenyészetben a mi malackáink októbertől áprilisig kapnak plussz C-citamint naponta a vizükbe.) Nagy Nóra tengerimalac tenyésztő

Olvass tovább!

Milyen az abesszin tengerimalac?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »