Kisemlősök

Tengerimalacom vakarózik

kategória Kisemlősök
Kérdező eniko21

Kérdés

Jó Napot!!

A tengerimalacom már egy ideje nagyon sűrűn vakarózik, és a hátán már foltokban kezd kihullani a szőre, talán bőr alatti atka lehet? Ha az akkor mennyibe kerül kb. az orvosi kezelés? És hogyan lehet ellene védekezni?

Válaszát előre is köszönöm!!

Válasz

Kedves Gazdi!

A tengerimalacoknál leggyakoribb élősködő az atka és a gomba. Az atkánál jellemző tünet a szőrhullás mellett a fül vagy szem környékén vagy a megkopaszodott területen fehéres korpás terület, mivel az atka a bőrben él, kisebesíti, kiszárítja a területet. Illetve a malacka sebeket is kaparhat magának, és inkább a fejen, fül környékén jön ki. A gombánál a szőrhullás mellett kis foltokban, pikkelyszerűen megvastagodhat a bőr, és gomba inkább a testen jön ki. Miivel a malackának a hátán kezdett kihullani a szőre, előfordulhat, hogy gomba és atka egyszerre okozza a sebeket, mindkettő megtelepedett, mert meggyengült a malacka immunrendszere. Mindkét fertőzésnél alkalmazhatók vény nélkül kapható gyógyszerek.

Atkára javsolt állatpatikában kaphatú ún. SH Rodemectin csepp kb 3000 Ft. Ebből felnőtt malacra javasolt 4 csepp: egy-egy a füle mögé a bőrére, kettő a sebes rész környékére. Ezt hetente egyszer meg kell ismételni minimum 4 hétig. Az üveg későbbi esetekre is elég, általában minden malackánál előjön életében néhányszor az atka. Javasolt lenne mellette vény nélkül kapható gombaellenes készítménnyel naponta egyszer kenni a csupasz részt 10-14 napig, vagy amíg nem kezd el kinőni a szőre. Tengerimalacoknál biztosan alkalmazható Nizoral, Canesten vagy Lamisil krém.

A fertőzést okozhatja szennyezett forgács vagy széna: ajánlott a lehető legkevésbé poros, nagyszemű forgács, és a minél zöldebb, jó illatú, puha széna. Másik ok lehet az immunrendszer meggyengülése, más betegség jele is lehet, ezért ha a tünetek otthoni kezelés mellett 10-14 nap múlva nem csökkennek, javasolt állatorvos felkeresése egy általános ellenőrzésre.

Nagy Nóra tengerimalac tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »