Kisemlősök

Az állatorvos megállapította, hogy tengerimalacomnak C-vitamin hiánya van. Mit tehetek?

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező TB12

Kérdés

Tengerimalacomnak C-vitamin hiánya van. Megmarad? Tisztelt szakértő! Szerdán (máj 13) elvittem a tengerimalacom az orvoshoz mert nem evett, szomorkodott, a szeme és az orra váladékozott. A doki megállapította, hogy C-vitamin hiánya van,kapott 2 szurit. Azóta még 3x voltam nála,mind a 3x beoltotta. Tegnap (pénteken) mikor beoltotta,felsírt a malac. Ma pedig mikor hozzáértem,hogy kivegyem,visított. Előtte nem csinálta ezt, most is eléggé elfekszik. Fecskendőből itatom C-vitaminos vízzel és turmixolt gyümölcsöt is adok neki. Az orvos ezt jóváhagyta, azt mondta folytassam így az etetését és itatását. Ön szerint mit jelent az, hogy most kezdett el visítani ha hozzányúlok, előtte nem? Azt olvastam, hogy ez is a C-vitamin hiányának jele. De meg fog maradni? Vagy ez most azt jelenti,hogy rosszabb az állapota?

Válasz

Kedves Gazdi! A leírtak alapján nem tudom pontosan, mi a baja a malackának (mennyi idős, mik a tünetek, mi változott) és hogy milyen hatású injekciót kapott. Az orr és szem váladékozás miatt remélem antibiotikumot is kapott, mert ez inkább a megfázás tünete, az is az, ha étvágytalan a malac, és sokat fekszik. (Megfázás, tüdőgyulladás miatt nyom a mellkasuk, fájdalmas nyelni nekik, ezért nem esznek és kedvetlenek.) A malackák elég okosak, és az injekció is fáj valamennyit, utána még érzékeny lehet a bőr, ezért visít, megjegyezte, hogy mostanában ilyet többször kapott, és ezért visíthat előre. Ha a malackának C-vitamin hiánya van, azon kúraszerűen lehet javítani, 3-4 hétig naponta benyomni közvetlenül vitaminos vizet a szájába ()amit most is kap, plusz kap valamilyen vitamintartalmú zöldséget naponta néhány hétig, és hosszútávon elgondolkozni, mivel lehet biztosítani a vitaminellátást pl. más tápfajtára váltani. Ami nekem az étrendjében nem tetszik, hogy a malacka turmixolt gyümölcsöt kap. A túl sok gyümölcs, zöldség, puffadást, kedvetlenséget, étvágytalanságot okozhat. Amit semmiképp sem javaslok beteg malackának, az a leves zöldségek, gyümölcsök: tiltólistára tenném ilyenkor az uborkát, paprikát, paradicsomot, és a nagyon édes gyümölcsöket. Sok C-vitamin egyes zöldségekben van, és a zöldfélékben pl. a petrezselyem remek C-vitaminforrás és enyhe vízhajtó is, ezért 2-3 hétig kúraszerűen adnám naponta 5-10 szálat (pont idénye van, és a csomós répának is, annak a zöldje is finom és nem puffaszt).

tengerimalaccvitamin

C-vitamin van a zöld fűben, ezért ha tud tiszta helyről szerezni, nem kutyapisis, nem vegyszeres, naponta egy kis marék remek vitaminforrás májustól szeptemberig. Ha a malacka állapota javul egy betegség alatt, vagy utána, legkönnyebben súlyméréssel állapítható meg. A súlymérést naponta lehetőleg azonos időben kell megejteni (mert reggel és este más a súlyuk a napi életritmusuk miatt). Ha a malac naponta folyamatosan fogy legalább 20 grammokat, akkor még beteg, még orvoshoz kell vele menni. Ha tartja a súlyát, de kedvetlen, legalább az állapota nem romlik, ha még hízik is 10-15 grammokat, akkor szépen javul.

Kattints ide, ha tudni szeretnéd meddig él egy tengerimalac?

Itt pedig megtalálog tengerimalac kisokosunkat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »