Kisemlősök

Most vásárolt törpenyuszink fájlalja a lábát...

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező babashow

Kérdés

T. Állatorvos!

Két nappal ezelőtt vettünk egy törpenyuszit, alapos utánajárás után, regisztrált tenyésztőtől. Már az átadás is nagyon gyanús volt, mert előre megbeszéltük, mikor megyünk a nyusziért, és pont tíz perccel előtte akadt sürgős dolga a tenyésztőnek. Az édesanyja adta át a nyuszit, mindenféle papír nélkül. Se oltási könyv, se származási lap, de még csak be sem mehettünk megnézni, honnan jön a nyuszi, csak a kerítésen kívül maradhattunk. Akkor telefonon közölte a "tenyésztő", hogy a nyuszi fájlalja az egyik lábát, nem kell megijedni, csak rosszul adta be neki az állatorvos az oltást. Mindezt azután, hogy 100 km-t utaztunk a nyusziért. Nem kevés pénzt fizettünk ki érte. A lábát tényleg fájlalja, bár nekem konkrétan úgy tűnik, mintha az egész jobb hátsó lába béna lenne.

A "kíváncsi, barátságos" nyuszi retteg. Borzasztóan sovány, még nyuszi viszonylatban is, már az elmúlt két napban is felszedett egy kis súlyt nálunk. A "tenyésztőt" azóta elérni nem tudom, az e-mailekre sem válaszol, a telefont sem veszi fel. Lehetséges, hogy tényleg az oltás miatt fáj a nyuszi lába? Várjak még egy-két napot, hátha jobban lesz? Nem szívesen sokkolnám, félek, hogy a rettegés miatt elpusztulna, ha állatorvoshoz viszem.

Válasz

Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültetek. Az ilyen tenyésztő nem tenyésztő. Én is találkoztam már ilyennel nyuszi és sajnos macska kapcsán is. Azt hogy oltási lapot és származási lapot nem kaptatok az nem gond, mert a nyusziknál ilyen nincs. A tenyésztő csinálhat ugyan neki otthon házilag, de az nem hivatalos. Ez még nincs náluk, csak a kutyáknál, macskáknál és egyéb állatoknál. A lába azonban aggasztó lehet.

Az oltás okozhat ilyet, de ez nem tart sokáig. Ha húzza a lábát, vagy esetleg nem is mozog neki, el kéne vinni orvoshoz, hogy nézze meg, mert lehet tényleg komolyabb baja lehet. Ettől azért még teljes értékű nyuszi. Sőt legalább elkerült onnan. Az, hogy fél természetes. Nem tudni hogyan tartották őt. Sokat beszéljetek hozzá. Ölbe még ne vegyétek, hanem engedjétek ki sokat a lakásban, hogy ismerkedhessen.

Ez egy kicsit olyan, mint a Kis Herceg és a róka. Hagyni kell, hogy a nyuszi menjen oda hozzátok. Meg fogja szagolni a kezeteket. Ekkor lehet finoman megsimogatni. Majd hagyni kell, hogy a saját tempójában ismerkedjen mindennel. Ha már engedi magát simogatni, akkor jöhet az ölbe vevés. Közben adjatok neki finomságokat, zöldséget, gyümölcsöt.

El kell nyerni a bizalmát. Ne izgulj menni fog, csak kell egy kis türelem hozzá. Szívem szerint elkérném a tenyésztő elérhetőségét, mert ilyen embernek nem kellene sportot űznie a nyuszik szaporításából. Ha kérdésed van írj nyugodtan...

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »