Kisemlősök

Dzsungáriai törpehörcsögünknek 3 seb van a hátán. Mivel kezeljük?

kategória Kisemlősök
Kérdező Batus

Kérdés

2napja vettük észre, hogy dzsungáriai törpehörcsögünknek 3 seb van a hátán. Többet is váltja. Betadinnal fertőtlenítettem neki. Mit tegyek vele, illetve hová vihetem állatorvoshoz Győr-Moson-Sopron megyében? Koráról nincs információnk, ősszel az utcán találtuk. Köszönöm a gyors segítséget!

Válasz

Amennyiben egyedül van tartva és így kizárható, hogy másik állat megsebesítette, akkor nagy esélye van valamilyen élősködőnek (általában atka) ami miatt kikaparhatta. Az atkák elszaporodása az esetek többségében a gyengült immunrendszernek köszönhető, ezért érdemes egy immunerősítő kúrát (Vetri-DMG) tartani amellett, hogy megfelelő élősködők elleni szerrel (atka esetén SH-Rodemectin spot on) kezeljük a hörcsögöt. Azonban okozhatja egészen más is, bőrirritáció, allergia, gomba stb. sőt akár mechanikai sérülés is, ezért mindenképpen jó lenne elvinni egy hozzáértő állatorvoshoz.

A megyében a következő orvosokat érdemes megkeresni: Dr. Licskay Tímea, Sopron, htps://www.facebook.com/galoseshorvath Dr. Fekete László, Győrzámoly, http://szigetkoziallatorvos.hu/

Azonban ha van rá lehetőség, érdemes egy kimondottan hörcsögökkel (is) foglalkozó egzotikus állatorvosnak megmutatni. Marsiné dr. Kovács Ágnest javasolnám Budapesten a 18. kerületben. Érdemes addigis - és a jövőben is - lecserélni a poros, allergizáló forgácsot papíralomra, kenderalomra vagy lenalomra.

 

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »