Kisemlősök

Törpehörcsögöm hízik, széklete száraz. Mi baja lehet?

kategória Kisemlősök
Jelleg Öregedés
Kérdező Trixie

Kérdés

Kedves Szakértő!

A dzsungáriai törpehörim lassan két és fél éves. Néha vannak vele bajok, pl. néha volt egy sárga, furcsa, hosszúkás, száraz kinövés a fülén. De elmúlt. Mostanában súlyosan hízásnak indult, és a széklete száraz. Szerintem felpuffadt/székrekedése van, mert nem kéri már a gyümölcsöket se, csak néha eszik belőlük. Nem tudom, mitől puffadt volna fel. Tegnap adtam neki szemcseppentőből olívaolajat, és ízlett neki. Ma már több volt a széklete, és száraz sem volt. De az állapota nem javult. Mit adhatok neki?

Már elég öreg, és döcögve megy, az egyik lába valamikor megrándult, mert beakadt a pulcsimba, és azóta az a lába is kicsit fura. Ritkul a szőre, hisz öreg. De legfőképp most gondom az elhízásával van. Egyre terebélyesebb, nem tudom, segít-e rajta az olívaolaj, mert mindenhol azt olvastam. Ha felélénkül, fut nagyon gyorsan, de egyébként már nagyon sokat alszik. Mi lehet a baja? Hogyan előzzem meg hogy még jobban felpuffadjon? (ma csak pár szem magot, reszelt almát, és kupakban két csepp olívaolajas ásványvizet kapott.)

Köszönöm előre a választ! Egy nagyon, nagyon aggódó gazdi.

Válasz

Kedves Gazdi!

Sajnos nem tudok sok okosat mondani. Az időskori elhízásnál nem feltétlen az élelem milyensége az ok, hanem a kevés mozgás, sok evés, bár a leírás szerint nem eszik sokat. Ezért a cukorbetegség, ami az eszembe jut, ez hatással lehet az ízületeire is, és súlygyarapodás is megfigyelhető, ennek kapcsán érdemes lenne elvinni egy állatorvoshoz. Az alma jó, béltisztító a hatása. Az olivaolaj mindenképp jó, segíti a székletürítést, de túlzásba sem szabad vinni, mert nem biztos, hogy puffadás van a háttérben, viszont ezt látatlanban nem lehet megmondani. Érdemes lenne ellátogatni vele egy állatorvoshoz, hogy mindent tisztán lássanak. Azonban a doki bármit is mondd, itt sajnos csak tippeket-tanácsokat tudunk adni, pontos diagnózisokat semmiképp.

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta (Nitta)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »