Kisemlősök

2 hetes torpenyuszit nevelek 3 napja tapszerrel.

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező iloncica

Kérdés

2 hetes torpenyuszit nevelek 3 napja tapszerrel. tegnap este azt vettem eszre hogy a nyuszi kinyujtozott fejet hatrahajtotta teljesen a gerincere es hintalo format vett fel,igy kezdett a mellso labaival taposni.nagyon megijedtem,es merevve is valt a nyuszi.miert csinalja ezt napjaban egymas utan tobbszor? nagyon szeretnem felnevelni, esetleg igy tapszeresen van ra lehetoseg? valaszat elore is koszonom

Válasz

A nyulat lehet mesterségesen táplálni, mert nem szükséges neki az előtej, mint minden más háziállat esetében. Maga az előtej (föccstej) tartalmazza az utód számára nélkülözhetetlen immunvédelmi anyagokat. Ez a tej a szoptatás kezdeti szakaszán termelődik - állatfajtól függően, néhány órán vagy napon át - az ellést követően. A nyulaknál ezt a védettséget az állat még az anyaméhen belül megszerzi, így nincs szüksége az előtejre. Tehát, ha az anyánk nem szoptat, akkor vagy dajkásítjuk - tehát egy másik szoptató anya alá tesszük - vagy pedig mesterségesen neveljük. A laktáció – tejtermelés – csúcsa a 2-3. hétre tehető. Ezek után csökken a tejtermelés.

A kisnyúl azért tér át a szilárd táplálékra, mert "éhezik". Az anya már nem termel elegendő tejet. Maga az anyanyúl naponta egyszer szoptat. Ez is néhány percig tart csak. Ez mégis elegendő az alom számára. Mégpedig azért, mert a nyúl teje igen koncentrált. Fehérje-tartalma 3,5-szöröse, zsírtartalma 2,5-szöröse a tehéntejnek. A tejcukor-tartalma azonban kevesebb. Ezért a mesterséges nevelésnél nem alkalmazható a tehéntej. Kölyökcicáknak készült macskatápszerrel könnyűszerrel táplálhatjuk a nyulakat. Itt a dobozon feltűntetett utasítás szerint járjunk el. – Igaz ennél van már speciálisabb tejpótló készítmény, de azt nagyon nehéz beszerezni, inkább csak állatkertek használják… Azonban készíthetünk magunk is a fiókák számára megfelelő pótanyatejet. Egy deciliternyi magas zsírtartalmú tejbe tegyünk két evőkanál főzőtejszínt, egy tojás sárgáját és egy darab szőlőcukrot. Jól keverjük össze és melegítsük 42 °C fokra.

Ez a keverék tartalmilag nagyon hasonlít az anyanyúl tejéhez és a születés után rögtön alkalmazható, ha az anyának nincs teje. A többi háziállattól eltérően a nyúlnak nincs nélkülözhetetlen szüksége az anya első tejére (föccstej), mivel a védettségéhez szükséges anyagokat nem ebből, hanem még az anyaméhen belül megszerzi. Az etetést a legpuhább, kisbabáknak gyártott, vegyszermentes fültisztítóval végezzük, melyet óvatosan kiszívogatnak a fiókák. Később áttérhetünk a szemcseppentőre vagy fecskendőre is. Ha a mesterséges felnevelésre szorulunk, akkor a számunkra és a fióka számára a legkedvezőbb etetési módot válasszuk. A nyúlanyák átlagosan naponta 120 g tejet termelnek, és egy kisnyúl átlagosan naponta 20 g tejet igényel. Bár az anya naponta csak egyszer szoptat, ha mesterségesen táplálunk, akkor naponta többször etessük meg a fiókákat.

Nevelésnél fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A 33 °C fok volna a legelőnyösebb a fiókáknak, de természetes körülmények között csak 12-15 °C fok szokott lenni a fészekben. A melegigény kielégítésére infravörös lámpát használjunk. Ezt a fiókák fölött 50-60 cm-re kell elhelyezni, hogy ne adjon túl nagy meleget. Olyan magasra helyezzük a lámpát, hogy a kezünket kellemesen meleg sugarak érjék.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »