Kisemlősök

Nemrég született tengerimalacunk étvágytalan, gubbaszt...

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező Erika_92222

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

Egy hete született egy kis tengerimalacunk. Eleinte jól volt, szopizott, evett rendesen. Két napja azonban csak gubbaszt. Ha vékonyra szeletelt zöldséget és gyümölcsöt teszek elé, azt szívesen megeszi, bár néha úgy tűnik, hogy elfárad evés közben, ilyenkor megpihen. Az anyja - most már úgy tűnik - nem viseli gondját. Én adok neki fecskendőből pürésített zöldségeket meg gyümölcsöket, illetve olvastam, hogy 5-6 hónapos csecsemőknek való tápszert lehet nekik adni, úgyhogy azzal is táplálom.

Szívesen fogadja ezeket az élelmeket, de sajnos folyamatosan gubbaszt, nem igazán érdeklődik a környezete iránt. Az anyját, kereskedésben vásároltuk, már vemhesen. Sajnos erős a gyanúm, hogy a testvérétől lett vemhes. Esetleg állhat-e a malacka betegségének a hátterében ez a dolog.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tamás Erika

Válasz

Kedves Gazdi!

Igen, valószínűleg az állhat a háttérben, hogy a kereskedésben együtt tartják a hímeket a nőstényekkel, és többszörös beltenyésztés alakul ki, amitől születési rendellenességek és genetikai betegségek gyakoriak a kereskedésben vásárolt malacoknál. Valószínűleg a mama étrendje sem volt megfelelő a vemhesség alatt, ezért hiánybetegség is kialakulhatott a picinél. Ilyen pici malackánál nehéz megállapítani, hogy mi lehet a konkrét betegsége, de sajnos a mamája érzi, hogy a kicsi nem életképes valamiért, ezért hagyta abba a gondozását.

Nagyon jó étrendet választott a kicsinek, azt javasolnám, továbbra is etesse így, mert amíg magától eszik, még van néhány % esély, nagyon kevés esély, hogy életben marad. Ha már nem fogadja el az ételt, úgy tűnik elfáradt, akkor nem szabad erőltetni, annyit egyen, amennyit ő akar.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »