Kisemlősök

Újszülött dzsungáriai törpehörcsögeink szőre foltokban hiányos.

kategória Kisemlősök
Kérdező Gwen

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Van egy dzsungáriai törpehörcsög párunk, akiknek született hét kölykük. A kicsik sokáig szoptak, nem is mozdultak ki anyjuk mellől, hiába volt nyitva már a szemük is. (Mikor nekem voltak kicsi hörcsögeim, már akkor kijártak, amikor még szabad szemmel azt se lehetett látni, hogy résnyire nyitva van a szemük.)

Későn kezdtek el normál ételt enni. Valószínűleg az anyjuknak nem volt elég teje, mert a hörcsögök soványak voltak. Azután elkezdtek végre enni, de soha nem volt az, amit én másik alomnál mindig tapasztaltam, hogy már amikor zörögtem, rohamozták meg a tálat sáska módjára és három perc múlva már ott semmi nem volt. Lassan, de biztosan gyarapodni kezdtek.

Viszont a hét hörcsögből háromnak olyan a szőre, mint ha egy "fodrász belenyírt volna ahol érte", foltosan hiányos. (A többinek szép, dús.) Ők kisebbek is, de élénkek, játékosak, nem vakaróznak, viselkedésük normális. Forgácsot rendszeresen cserélünk és igyekszünk változatosan etetni őket. Mi lehet a gond?

Válasz

Kedves Érdeklődő!

A leírtak alapján sajnos azt kell hogy mondjam, hogy érdemesebb lenne elvinni az almot egy állatorvoshoz vizsgálatra, mint látatlanban találgatni. Több oka is lehet a dolognak. Lehet genetikai eredetű a szőrhiba, de akár gomba, baktérium vagy vírus is, utóbbiak nem feltétlen jelentenek zoonózist, de egy orvosi szemle megkönnyítené a dolgukat. Nagyon esélyes, hogy ezek a "nyirbált" kicsik gyengébbek a többieknél, ezért az is előfordulhat, hogy a mama bántja, lerágja a szőrét (nyulaknál ilyen előfordul). Lehet, hogy az egész problémát megoldaná egy kis vitamin-tuning (pl. Vetri-DMG, Immunovet, vagy Jolovit, Lactiferm-el kiegészítve, ami pedig egy probiotikum, ami segíti a vitaminok felszívódását és hasznosulását.) De ezek így látatlanban sajnos csak találgatások, egy vizsgálat sokkal több eredményre vezetne.

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta (Nitta)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »