Kisemlősök

Visszanő a tengerimalac kihúzott foga?

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező Mathias

Kérdés

Jó napot kívánok!

Szeretnék tanácsot kérni,van nekünk 6-7 hónapos kopasz tengerimalacunk. Felsö két fogai tegnap kilazultak,ma az állatorvos kihúzta öket, szinte maguktól kijöttek. Vissza fog neki nöni a két hiányzó fog?

Elöre is köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Gazdi!

A fogak maguktól vissza fognak nőni mivel folyamatosan nőnek, 3-4 nap múlva már látszik az új. De két dolog nagyon fontos: a tengerimalacot nem szabad éheztetni és koplaltatni, ezért nagyon apróra vágott zöldséget, répát, almát, finom puha zöld szénát kell neki addig adni, amíg szépen ki nem nőtt az új fog. Illetve a malacka túl fiatal még a fogproblémákhoz, ezért azt mondanám, a mostani tápja, táplálása nagyon valószínűleg vitaminhiányos. Mindenképp az eset után új tápra kellene átállni.

A táp nem tartalmazhat magkeveréket, mert a malacok fűevők (se szotyi, se kukorica nem lehet benne, mert attól is kitörhet a foga, vagy vakbélgyulladást okozhat), általában a Vesele laga gyártó Cavia nature és Cavia complete tápját szoktam javasolni, ebből 750g 1 kg elég egy hónapra egy malacnak. Az egyetlen "magféle", amit most ajánlanék a kopasz malacnak, az a boltban kapható natúr zabpehely (kb 300 Ft fél kg), mivel fehérjét és E-vitaminokat tartalmaz, segít a bőrének és a fogaknak, ebből naponta egy evőkanállal lehet a malactáphoz szórni plusz vitaminforrásnak.

Nagy Nóra tengerimalac-tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »