Kutyák

10 éves kutyán eszik, de fogy...

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Zsuzsa90

Kérdés

Tiszteletem!

Van egy problémám, amivel nem tudok dűlőre jutni. Nagyimnak van egy 10 éves kutyája, aki világ életében egy mozgékony, energikus kutya volt, még 2 hónappal ezelőtt is folyamatosan labdázhattam vele, nem fáradt el. Viszont az elmúlt 1 hónapban elkezdett fogyni. Ami azért volt érdekes, mert ugyanolyan normálisan evett, mint eddig, a székletében sem volt féreg, és kb 5 hónapja kapott oltást is.

Az egész úgy kezdődött, hogy olyan volt, mintha fel lenne picit puffadva a hasa, aztán helyrejött, de 3 hét alatt gyakorlatilag csont soványra fogyott, mintha éheztetnék őt, pedig most is ugyanúgy és ugyanakkora mennyiséget eszik, mint eddig.

Kap tápot is esténként, a délelőtti órákban pedig mamám direkt neki főzött levest szokott adni. Azt hittük, hogy ez csak egy átmeneti állapot lesz, mert régebben volt már ilyen, hogy egy kicsit lefogyott, de ez már kóros, ahogy kinéz, úgyhogy mindenképp állatorvost hívunk, de az a baj, hogy elég sok idő, mire tudunk vele időpontot egyeztetni, mert túl elfoglalt, és nem is helyben lakik. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen hirtelen mitől fogyhat le egy kutya? Lehet esetleg egy korábban benne talált kullancstól? A kullancsot még viszonylag időben eltávolítottuk, nem duzzadt nagyra. De egyszerűen tanácstalan vagyok, és látom mamámon is, hogy nagyon sajnálja őt, ő sem érti, mitől lehet, hogy ennyire lefogyott.

Segítségét előre is köszönöm!!! Zsuzs

Válasz

Kedves Gazdi!

Mindenekelőtt tudni kéne, hogy mi a baja az állatnak. Hogy ez kiderüljön, körültekintő, alapos állatorvosi vizsgálatra lenne szükség, kiegészítve vérvizsgálattal, és (ajánlott!) ultrahang vizsgálattal is. Mindazonáltal egy jó étvágyú (a soványságon kívül betegnek nem látszó) állat esetében a lesoványodást a takarmány adag növelésével is meg lehet próbálni orvosolni... Bizonyos körülmények (pl. vemhesség, hideg környezet, stb.) fokozott energia felhasználással járnak, amit a takarmány adag növelésével lehet kompenzálni. A legjobb, amit tehetnek, hogy felkeresik az állatorvosukat, és az ő segítségével próbálják megoldani a problémát.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »