Kutyák

18 hónapos kutyám vemhesült

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező baloreka81

Kérdés

Üdvözlöm!

Egy 18 hónapos spániel kiskutyám teherbe esett. Sajnos nem tudjuk ki az apuka, csak gyanakszunk rá. hogy egy tacskó, ( sajnos úgy szöktek meg az ismerősömtől, hogy el telt egy jó pár nap amire észre vettük, hogy egy lukat találtak a kerítés alatt és ott ki tudnak menni), ezért azt sem tudom pontosan, hogy mikor kell szüljön. Ahogy számolgattam most esedékes a napokban. Mivel sajnos 3 hónapig munkanélküliek voltunk és az új munkahelyünkön nem kaptunk még fizetést ezért nem tudom elvinni állatorvoshoz mert nincs pénzem rá.

Egyébként rendszeresen kapta az oltásokat, mindent megkapott amire szüksége volt. Lenne egy pár kérdésem azonban, amire válaszokat szeretnék kapni:

1. Azt olvastam, hogy ajánlatos féregtelenítő gyógyszert kapniuk a kutyáknak szülés előtt, ez igaz-e és ha igen akkor milyen gyógyszert kellene vennem?

2.Azt is olvastam, hogy méhösszehúzó cseppet, vagy gyógyszert is kell kapnia. Ez milyen csepp vagy gyógyszer, mi a neve, hogyan kell adagolni,mikor kell megkapnia, hol szerezhetem be?

3.Honnan tudhatom meg, hogy nincs már több kiskutya a méhében, azaz, hogy véget ért a szülés?

4.Tudna ajánlani valakit, orvost, hogyha valami baj lenne akkor föl lehessen vele venni a kapcsolatot, vagy olyan rendelőt, helyet, ahol rá tudnának nézni és nem kerül pénzbe, vagy nem sokba, Én ennek ellenében akár önkéntes munkát is bevállalnék, mert nagyon féltem a kutyámat, de nincs pénzem arra, hogy orvoshoz vigyem most?!

5. Milyen veszélyekre kell oda figyelni szülésnél, honnan tudhatom, hogy baj van és orvost kell hívnom?

Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelettel, Réka

Válasz

Értem a problémáját, de sajnos nem tudok ajánlani olyan állatorvost, aki ingyen elláthatná. Azt javaslom, hogy saját állatorvosához forduljon, aki ha Ön hűséges ügyfele volt eddig, valószínűleg megérti gondját és közösen meg tudnak egyezni pl. részletfizetésben. Szerencsés esetben simán lezajlik az ellés. Ekkor elegendő lenne egy állatorvosi vizsgálat az ellés befejezése után legkésőbb másnap. Hogy maradt-e az anyában kölyök, azt tapintással általában meg lehet állapítani, de ehhez gyakorlat és szakértelem kell. Tehát az Ultrahangos vizsgálat megspórolható. Ha nem is maradt magzat az anyában, akkor is ajánlatos a méh kitisztulását, segíteni egy injekcióval , hogy az esetlegesen bentmaradó burok, placenta is távozzon. A kutya érdekében ezt a vizsgálatot és kezelést mindenképpen végeztessék el. Az ellés a párzást követő 59-63 nap között várható. Ha beindultak az intenzív, 3-5 percenkénti tolófájások, és egy órán belül nem születik meg a kölyök, vagy két kölyök megszületése között telik el ennyi idő, állatorvos segítségét kell kérni. A féregtelenítőt a kiskutyák 2-4 és 6 hetes korában ajánlatos beadni,és ugyanekkor az anyát is kezelni. Állatpatikában többféle kapható, Ami árban megfelel ,azt válassza. Méh összehúzó cseppeket én csak extrém nagy alomszámnál szoktam alkalmazni, amikor nagyon kitágult a méh. Kalcium kiegészítésre viszont szükség lehet, mert a kistestű szukáknál, ha sok a kölyök, néhány hetes korban kalciumhiányos görcsök alakulhatnak ki. Kalcium tartalmú szoptató kutyának való vitamint is tud venni az állatpatikában, vagy az állatorvosánál. Ha nincs szükség állatorvosi beavatkozásra az elléskor, akkor az Ön feladata annyi, hogy a megszületett és esetleg burokban maradt kiskutyákról minél előbb fejtse le a magzatburkot, különben a kölykök megfulladnak. Jó esetben ezt az anya elvégzi, de első ellésnél lehet, hogy még ügyetlen lesz. A kicsik köldökzsinórját el kell csípni, vagy levágni úgy, hogy elég hosszú csonk maradjon a hasukon. (leglább 5 cm )Így nem fordulhat elő, hogy véletlen felszakad a hasuk. A felesleges darab le fog száradni hamar.

Remélem segítettem.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »