Kutyák

4 éves német juhászkutyánk epilepsziás?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Nyufi

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr / Nő!

A segítségét szeretném kérni. 4 éves nőstény, fajtatiszta, elit törzskönyves, IPO 1-es vizsgás, bátor, nyugodt, jól kezelhető fekete németjuhász kutyáról van szó. 4 németjuhászunk van (3 nőstény, 1 kan), ő a falkavezér.

Tegnap történt az alábbi eset: 17h körül erősen kaparta a kenele padlóját, s hangosan morgott. Lementünk megnézni, mi történhetett. A kutya viselkedése rémített meg: ingerült és rendkívül agresszív volt, szóltunk hozzá, akkor abbahagyta a vészjósló morgást, felénk fordult, figyelt, de nem látott minket, mintha megvakult volna. Majd a következő pillanatban folytatta a morgást, de továbbra is nagyon zavart volt. Vizeletét maga alá engedte.

Bezártuk a kenelbe és elment a párom segítségért, én pedig felmentem a kisfiamhoz, mert egyedül hagytuk. Pár percig tarthatott az egész, s hallottam, hogy csend van a kenelben. Párom visszajött az édesapjával, hogy elviszik a megvadult kutyát orvoshoz, de addigra minden rendben volt, ugyanolyan kezesbárány volt a kutya, mint eddig.

Bágyadtabb volt, de ugyanolyan ragaszkodó, mint eddig. Telefonon felhívtuk az állatorvost, aki szerint elképzelhető az epilepsias roham, de egyenlőre feleslegesnek tartotta, hogy bevigyük, valószínűleg normál lenne a vizsgálat eredénye.

A kutya megfigyelését javasolta és a körülmények feljegyzését (18.45h körül nagy vihar volt nálunk). 19h-kor etetésnél feltűnt, hogy a kutya nagyon éhes, kicsit többet is adtunk neki, utána viszont nem ment be a kennelbe, hanem előtte elfeküdt, s hagyta, hogy simogassuk. Ilyet még sosem csinált, látszott rajta, hogy fáradt.

0h-kor azonban már semmi baja nem volt, s azóta sem. Nem tudom, fontos információ-e, de van egy pici törpetacsink a lakásban, ő másmilyen tápot eszik, mint a nagyok (seniort), s a székletét a vezér mindig megeszi, de ez olyan szintű, hogy még szinte ki sem jött a széklet, már nyalja is ki a seggéből. Miért teszi? (A többi nem eszik székletet, csak nagyon ritkán).

Ezenkívül építkezünk, így alig jut idő a kutyára, (sajnos a többire sem) ez kiválthatta a rohamot? Ma reggel elkezdtük neki adni a kisfiam multivitaminjából, talán segítünk neki ezzel. Jól tettük? Mit tegyünk, hogy ne ismétlődjön meg a fenti eset - nagyon megijedtünk. Értékes kutyáról van szó, s szeretnénk megelőzni a bajt, amennyiben lehetséges. Mit tanácsol? Ha bekövetkezne egy újabb roham, mit tegyünk?

köszönöm előre is segítségét! Dia

Válasz

Kedves Dia!

Sajnos a levele alapján egyáltalán nem tudom kizárni az epilepszia betegség lehetőségét. Gyakran az epilepsziás rohamok hangulati (affektív) rohamok formájában is jelentkeznek, amely adott esetben dühroham képében zajlott. A rohamot valószínűleg enyhén beszűkült tudatállapot és bevizelés kísérte. Sajnos az Önök esetében nemcsak arról van szó, hogy fajtatiszta és elit törzskönyves a kutya, hanem arról is, hogy nagytestű kutyáról van szó, és a családban kisgyermek is van.

Az Ön által leírt székletevés nagyon gyakori pszichopatológiai kísérőtünete bizonyos típusú epilepsziáknak. Természetesen a kisfia multivitaminjából adhat neki, de ettől nem fog meggyógyulni a kutyusuk epilepsziája. Kérem, hívjon a 06-1 360-0334-es telefonszámon, vagy keressen e-mailben a kissgabriella@vipmail.hu címen, mert az Önök esetében kiemelten fontos a fent említett tényezők miatt az epilepszia betegség prognosztikai megítélése.

Várom megkeresésüket!
Üdvözlettel: Dr. Kiss Gabriella
kissgabriella@vipmail.hu
www.kutyaepilepszia.hu
06-1 360-0334
06-20 9943-157

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »