Kutyák

4 hónapos kutyámnak nincs oltási kiskönyve, hiányzik egy oltása és a chipeltetése. Mi a teendőm?

kategória Kutyák
Kérdező Viki140514

Kérdés

Tisztelt Dr.úr/nő! Nekem az lenne a kérdésem, hogy váratlan utazás miatt, sajnos csúszik a kutya chipeltetése. Január 17.én született, tegnap töltötte a 4hónapot, de előre láthatólag csak 2 hét múlva tudjuk chipeltetni. Ez probléma-e, vagy ennyit esetleg halasztható? Másik kérdésem... Sajnos nem voltunk elég körül tekintőek, és a kiskutya oltásait saját maga végezte, akitől megvettük. Elküldte, hogy milyen oltásokat kapott... de így nincsen oltási kiskönyve. Ez problémát jelent? Vagy esetleg elfogadható így is? Mit gondol, újra kellene inkább szakemberrel oltatni a már beadott oltásait is? 3 oltást kapott meg eddig, időpontokat sajnos nem tudok, az eladó fél, elküldte, ezeket adta be. Első: Canigen DHPPi/L, Második: Canigen PUPPY 2b. A harmadik oltását május 12.én kapta, ami kombinált oltás és veszettségre van. Mit gondol Ön? Azt mondta, csak a 4.oltását kell beadatni, de elfogadható ez így? Elfogadja sajnos csak bemondásra is az Állatorvos? Nagyon köszönöm, ha válaszol!

Válasz

HUHHHH! Szinte szóhoz sem tudok jutni a leírtakról! (Bár találkoztam már hasonló történetekkel.) Az a helyzet, hogy akitől a kiskutyát vették, még a lelkiismeretes szaporító színvonalát sem éri el! Őt egyetlen dolog érdekelte, mégpedig az, hogy minél kevesebbet kelljen rákölteni a kölykökre, így minél nagyobb legyen a haszon. Arról, hogy amit ő beadott oltásokként, annak van-e eredménye, van-e a kutyának bármilyen fokú védettsége, semmit nem lehet mondani. Vagy van, vagy nincs. A vonatkozó jogszabályok szerint csak olyan kutya adható el (ill. olyan kutya kerülhet új gazdához) amelyik már korábban be lett chipezve. Veszettség elleni oltást pedig csak állatorvos adhat be, már csak amiatt is, mert ennek vannak bizonyos kötelező "kellékei" is, például az oltásnak a nyilvántartó rendszerben való rögzítése. (És ezzel nem azt mondom, hogy más oltást bárki beadhat, hiszen minden védőoltás beadása állatorvosi feladat.)

Azt, hogy mi lesz akkor, ha végre először állatorvos elé kerül a kutyájuk, nem tudom megjósolni, sokféle szcenárió előfordulhat. Ha a kutya most már 4 hónapos, akkor újabb oltásokkal talán már elfogadható védettsége lehet, de ha nem is kell teljesen újra kezdeni az oltásokat, kell azért kapnia néhányat állatorvostól! A chipezése pedig már most nagyon elkésett, minél előbb kellene pótolni ezt is, de ha csak 2 hét múlva lehet, akkor 2 hét múlva lesz chipje.

Végezetül csak azt tudom kívánni, hogy legyen ennek a történetnek szerencsés vége, és a kutyájuk ne kapjon el semmilyen fertőző betegséget a most következő hetekben!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »