Kutyák

5 hónapos bichon frisem egy óra alatt kb. 8 alkalommal hányt.

kategória Kutyák
Kérdező timcsy92

Kérdés

5 hónapos bichon frisem hányni kezdett és hányás előtt mindig eszeveszetten kapar. Miért teszi ezt? Csak reggel tudjuk állatorvoshoz vinni a kutyust :(. minden oltást megkapott. Egy óra alatt kb. 8 alkalommal hányt.

Válasz

 

Sok kutyabetegség kezdetét is hányás jelzi, így pl. a legtöbb mérgezést, az urémiát, a bélcsavarodást, ezeket nem szabad összekeverni a természetes hányással. A sűrűn ismétlődő hányási tünetekhez ilyenkor azonban járulékosan csatlakoznak a felsorolt betegség egyéb jellemző tünetei is. Ha a kutya naponta többször hány, akkor feltétlenül vizsgáltassuk meg állatorvossal. Ez ugyanis már betegségre utal, különösen akkor, amikor a hányás mellett más tünetek is jelentkeznek, fáradtság, étvágytalanság, láz, hasmenés. A hányást nyugtalanság előzheti meg, majd a kutya egész testével, hasának, és rekeszizmainak erőteljes összehúzódásával pumpáló mozdulatokat végez. Merev végtagokkal áll, fejét előre, a föld felé tartja, s öklendező, rángó mozdulatok, és feszített hasmozgás közepette, erősen tátott szájjal üríti ki a gyomra tartalmát. A kihányt anyagok alapján bizonyos mértékben következtetni lehet a hányást előidéző okokra. A normális gyomortartalom az utoljára elfogyasztott ételekből, esetleg fűből, vagy lenyelt szőrszálakból áll. A többszöri, vagy egymás utáni hányásnál a hányadék kizárólag gyomornedvet tartalmaz, amit a hozzá keveredett epeváladék sárgára fest. Mérgezés gyanújakor a hányadék a diagnózis legfontosabb alapja lehet. Amennyiben ennek összetétele nem elegendő a baj pontos megállapítására, akkor a méreg már feloldódott a gyomorsavban. Ilyenkor laboratóriumi, kémiai elemzés adhat felvilágosítást a mérgezés természetéről.

Sötétvörös vért hányhat a kutya, ha vérző sebet nyalt, vagy ha ételében véres, nyers hús is volt. Nagyon ritkán fordul elő az emésztőcsatorna megbetegedésére utaló hányás. Világos, piros vér a hányadékban többek között az emésztőrendszer felső szakaszának, torok, szájüreg, nyelőcső friss sérüléseiből eredhet, amit csontszilánk, vagy az ételbe került bármilyen hegyes, idegen tárgy idézhet elő.

Mit tegyünk, ha hányástól szenved a kedvencünk? >>



Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »