Kutyák

7 hónapos szuka kutyánk tüzel

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Reni86

Kérdés

T. állatorvos

Van egy 7 hónapos AMSTAFFUNK. Nagyon meglepődtünk amikor 2 hete el kezdett tüzelni. Nem korai ez? és azóta a növekedésben is meg állt! Befolyásolhatja a növekedését? Meddig fog tűzelni?

Válasz

A szuka kutya az első tüzeléssel lesz ivarérett, 7-8 hónaposan sor kerülhet az első tüzelésre. (Fedeztetni azonban csak max. 2 évesen szabad először)
A szuka kutyák általában évente kétszer tüzelnek. Az egyik tüzelési időszak rendszerint február-március hónapra esik, a másik pedig augusztus-október hónapra.
A tüzelés első szakasza általában 9 napig tart, de lehet hosszabb és rövidebb is. Az első napokban esetleg csak azt veszed észre, hogy a kutya többet nyalogatja a péráját (nemi szervét), de ennek ellenére hamarosan figyelmes leszel az elszórt vércseppekre is. Bár az ürülő véres váladék nem túl nagy mennyiségű, mégis érdemes ilyenkor felszedni a szőnyegeket és a kutya mozgását, mondjuk, az előszobára korlátozni, illetve arra a helyiségre, amit könnyű tisztán tartani. Egy másik módszer a padlón éktelenkedő vércseppek elkerülésére a tüzelő-bugyi alkalmazása, amiért a kutya ugyan nem lesz túl lelkes, de hozzá lehet szoktatni. Az első héten a tüzelés jelei nagyon látványosak, valós veszély azonban még nincs ilyenkor : a szuka felkelti ugyan a kanok érdeklődését, de nem engedi magához közel azokat.

Ha nem szertenék tenyészteni, érdemes minél hamarabb ivartalaníttatni, az ő élete is könnyebb lesz!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »