Kutyák

Mivel etessem 9 hetes westie kutyámat?

kategória Kutyák
Kérdező zsuzsi985

Kérdés

Üdvözlöm, hétvégén került hozzám egy 9 hetes westie szuka. Az lenne a kédésem, hogy mit adjak neki enni. Az interneten már elvesztem, ahány oldal, annyi félét írnak. Most vettem neki baromfi+zöldséges tápot. Sokat olavastam arról, hogy allergiát kaphat, de sehol nem írták, hogy mitől. Arra gondoltam, hogy néha főznék neki rizst. Olavastam, hogy van aki csirkenyakat ad a nagyobbaknak. Mivel teszek neki jót? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Általában az a bevett gyakorlat, hogy az új helyre kerülés után a kiskutya néhány napig ugyanazt kapja, mint előtte a tenyésztőnél, és csak ezután próbálkozzanak áttérni más táplálásra, vagy más táp, eledel etetésére. A fokozatosság fontos ugyanis a megfelelő bélműködés kialakulása miatt. Ma már rengeteg féle kutyatáp kapható száraztáp és konzerv formájában is, de akár házikosztot is adhat (csak ebben az esetben nagyon nem mindegy az, hogy konkrétan mit).

A kész kutyatápokból a korának és fajtájának megfelelő változatot kell használni (prémium tápoknál ezt egyértelműen leírják). A napi etetések száma legalább 3 legyen, maximum 4. Az elválasztás után 6 hetes kortól 12-16 hetes korig naponta 4-szer, 4 hónapos kortól 8 hónapos korig naponta háromszor, 12 hónapos korig kétszer, és ettől kezdve naponta csak egyszer etessünk.

A Westie valóban  érzékeny a táplálék minőségére, ezért kerüljük a magas szójatartalmú tápokat, melyekre allergiával reagálhat.  De ez is kivédhető, ha Ccsak prémium kategóriájú tápokkal etetjük.

A házi koszt etetés
hozzáértést, szakértelmet (és persze sok munkát) igényel. Sajnos még kellő szakértelemmel sem mindig sikerül megfelelő minőségű, összetételű eleséget összeállítani, mert a felhasználásra kerülő alapanyagok beltartalmi értéke változó. Ilyenkor elkerülhetetlen a különböző kiegészítők (ásványi anyagok, vitaminok) megfelelő adagolása.

A kutyák helyes táplálásáról egyébként nagyon sok hasznosat olvashat egy nem régen megjelent kitűnő könyvben, Dr. Fodor Kinga írta, a címe: Mit egyen a kutyám? Minden könyvesboltban kapható.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »